Sila nacionalistov rastie, volajú po odchode z EÚ

, WSJ Foto:SITA

Má nádej vzniknúť aliancia združujúca euroskeptikov zo všetkých kútov Európy? Očakáva sa, že nacionalistické strany budú mať úspech kvôli stagnujúcej ekonomike a úsporným opatreniam presadzovaným na celoeurópskej úrovni. Informuje The Wall Street Journal.

Holandský politik Geert Wilders je jedným z najznámejších európskych nacionalistov. Jeho Strana pre slobodu si podľa prieskumov v súvislosti s nadchádzajúcimi voľbami do Európskeho parlamentu vedie veľmi dobre.

Wilders nedávno predstavil štúdiu, podľa ktorej by na tom bola jeho krajina lepšie, keby opustila Európsku úniu i euro. Ním objednaná štúdia dospela k záveru, že exit z EÚ je pre Holandsko tou najlepšou voľbou. Takýto krok by "obnovil národnú suverenitu, podporil ekonomiku a Holandsku ponúka cestu z krízy". Náklady spojené s touto zmenou budú podľa politika prechodné a znesiteľné.

Kritici naopak tvrdia, že štúdia je založená na nereálnych predpokladoch a Holandsko, ktoré EÚ pomáhalo zakladať, by malo zostať jedným z jej pilierov. Minister financií uviedol, že "odchod by bol veľmi, veľmi nemúdry pre ekonomiku aj firmy".

Spomínaná štúdia je dielom londýnskej spoločnosti Capital Economics, ktorá sa stala známou v roku 2012, keď tvrdila, že eurozónu je možné bez väčších problémov rozdeliť. Podľa jej odhadov by odchod Holandska v roku 2015 zväčšil do roku 2035 veľkosť ekonomiky krajiny o 13 %. Vláda by potom ušetrila stovky miliárd eur ročne tým, že by sa nezúčastnila programov EÚ a neriadila sa únijnou legislatívou.

Holandsko by exitom získalo pozíciu podobnú tej, akú má Švajčiarsko či Nórsko, teda dve z najbohatších krajín stojacich mimo EÚ. Znovuzavedenie holandskej meny by podľa štúdie mohlo vyvolať neistotu na finančných trhoch, bankový systém krajiny by to ale neohrozilo. Exporty by potom neutrpeli, aj keby Holandsko muselo vyjednať nové obchodné dohody s EÚ aj rozvíjajúcimi sa ekonomikami.

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že väčšina holandských voličov je síce nespokojná s politikou EÚ a s imigráciou, s Wildersom však nesúhlasí. Ten sa tak snaží zdvihnúť svoje šance v nadchádzajúcich voľbách spoluprácou s francúzskou krajnou pravicou, ktorú vedie Marine le Pen. Podobné snahy vyvíja smerom k belgickej pravici a verí, že sa táto aliancia môže ďalej rozširovať a to aj napriek  národnej rivalite a politickým rozdielom. "Všetci chceme udržať národné štáty a podporovať národnú identitu," dodáva k tomu Wilders.

Súvisiace články

Aktuálne správy