Taliansko by nemalo mať „zlú banku“ z verejných zdrojov

Miera problémových úverov v talianskych bankách sa dostala na úroveň 25 %.

Talianske ministerstvo hospodárstva podporuje iniciatívu bánk, ktoré sa snažia vyčleniť nesplácané úvery, nemyslí si však, že je potrebné ustanoviť takzvanú "zlú banku“ z verejných zdrojov, prípadne z európskych prostriedkov. Talianske banky sa snažia vylepšiť svoje súvahy, keďže sa blížia európske záťažové testy.

 

Pondelkové údaje ukázali, že miera problémových úverov v talianskych bankách sa dostala na úroveň 25 %. Firmy aj domácnosti totiž majú problém so splácaním svojich dlhov. Taliansko sa nevie dostať z dlhotrvajúcej hospodárskej krízy. Zo stanoviska ministerstva hospodárstva vyplýva, že rezort podporuje všetky snahy bánk o odľahčenie bremena nesplácaných úverov, neobjavuje sa však potreba použiť verejné zdroje na národnej úrovni, či zo strany EÚ. Napríklad spoločnosť UniCredit už predala nesplácané úvery v hodnote 700 mil. eur spoločnosti Anacap Financial Partners a nesplácané úvery v hodnote 950 mil. eur fondu Cerberus European Investments.

Stanovisko ministerstva je v súlade s tvrdeniami viceguvernéra talianskej centrálnej banky Salvatoreho Rossiho. Ten povedal, že Taliansko nemôže nasledovať príklad Španielska a zriadiť "zlú banku", ktorá by získala zdroje z verejných financií. Denník Financial Times v pondelok priniesol informáciu, že taliansky premiér Enrico Letta zamietol myšlienku "zlej banky“ z verejných zdrojov, keďže sa obáva poklesu ratingového hodnotenia krajiny. Hovorca premiéra však tieto informácie poprel.

Súvisiace články

Aktuálne správy