IKEA vlani zvýšila na Slovensku obrat o takmer 15 %

IKEA Bratislava zaznamenala v uplynulom finančnom roku, ktorý skončil v auguste, obrat na úrovni 75,3 mil. eur.

Spoločnosti IKEA sa podarilo na Slovensku po roku stagnácie vlani opäť výraznejšie zvýšiť obrat. Ako v utorok na tlačovej konferencii informoval Marek Feltl, šéf IKEA pre Českú republiku, Slovensko a Maďarsko, obrat obchodného domu v Bratislave v uplynulom finančnom roku, ktorý skončil vlani v auguste, dosiahol 75,3 mil. eur. V medziročnom porovnaní to znamenalo nárast o 14,5 %.

 

Predstavitelia spoločnosti pripisujú nárast predaja predovšetkým rozšíreniu bratislavského obchodného domu z roku 2012. Práve toto rozšírenie pritom rok predtým obrat spoločnosti zasiahlo negatívne, keďže prestavba sa realizovala za plnej prevádzky. Obrat IKEA Bratislava totiž vo finančnom roku 2012 dokonca poklesol o 1 % na 65,7 mil. eur. "Rozhodne sa to vyplatilo a v podstate to predstihlo naše očakávania," povedal v utorok Feltl s tým, že dosiahnutý obrat na Slovensku v roku 2013 je v rámci skupiny IKEA "dobré číslo aj vo svetovom meradle".

Obchodný dom vlani navštívilo aj viac zákazníkov, ktorých počet medziročne stúpol o 8,4 % na 1,44 milióna. V konečnom dôsledku to znamená, že mierne stúpla aj priemerná suma nákupu. Tá momentálne v bratislavskom obchodnom dome IKEA predstavuje zhruba 50 eur.

Spoločnosť IKEA Bratislava, s.r.o. je súčasťou globálnej siete IKEA Group. Na Slovensku má jeden obchodný dom, a to v Bratislave, kde pôsobí už od roku 1992. História skupiny IKEA siaha do roku 1943, kedy spoločnosť založil vo Švédsku Ingvar Kamprad. Odvtedy výrazne expandovala a v súčasnosti má celkovo vyše 349 obchodných domov v 40 krajinách.

Súvisiace články

Aktuálne správy