Deflácia eurozóne nehrozí, tvrdí Schäuble

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble zároveň naznačil pripravenosť pomôcť rozvíjajúcim sa ekonomikám

Súčasné turbulencie na rozvíjajúcich sa trhoch nepriaznivo ovplyvnia európske ekonomiky orientované na export, neobjavujú sa však žiadne náznaky toho, že eurozóna smeruje k deflácii. Vyhlásil to nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.

 

Zároveň naznačil pripravenosť pomôcť rozvíjajúcim sa ekonomikám. Sila mien týchto krajín v uplynulých týždňoch klesala na niekoľkoročné minimá. "Pomôžeme rozvíjajúcim sa trhom s ich problémami v rámci svojich možností,“ povedal Schäuble. "Ťažká situácia na niektorých rozvíjajúcich sa trhoch sa nás samozrejme dotkne. Všetky ekonomiky sa spoliehajú na export, Nemecko viac ako ostatné krajiny,“ povedal minister.

Podľa vlastných slov sa zhodol so šéfom Európskej centrálnej banky (ECB) Mariom Draghim na tom, že klesajúce ceny nie sú pre eurozónu nebezpečné. Minulý mesiac sa spomalil rast cien v eurozóne na 0,7 %. Medzinárodný menový fond varoval, že deflácia je potenciálnym rizikom. "Neobjavuje sa riziko deflácie,“ povedal Schäuble. "Defláciu vnímame ako neochotu míňať v očakávaní klesajúcich cien. Žiadne náznaky tohto sme nezaznamenali,“ doplnil Schäuble.

Súvisiace články

Aktuálne správy