Záporné sadzby sú jednou z možností, tvrdí člen ECB

Deflácia v eurozóne v súčasnosti nehrozí, o prípadnom zavedení negatívnych úrokových sadzieb banka rozhodne na základe najaktuálnejších informácii a po starostlivej príprave, uviedol člen Rady guvernérov ECB Erkki Liikanen

Európska centrálna banka (ECB) je pripravená zaviesť záporné depozitné sadzby, ak sa bude naďalej zhoršovať výhľad inflácie. Vyhlásil to v utorok člen Rady guvernérov ECB Erkki Liikanen. Prípadné rozhodnutie podľa neho menová rada ECB prijme na základe najaktuálnejších údajov a po starostlivej príprave. Januárová inflácia v eurozóne bola na úrovni 0,7 %, teda výrazne pod cieľom ECB tesne pod 2 %. Na marcovom zasadnutí bude mať ECB k dispozícii nové podklady vrátane prognózy, ktorej súčasťou bude po prvýkrát aj výhľad na rok 2016.

Obavy z deflácie označil Liikanen za neopodstatnené. Deflácia znamená všeobecný prepad cien počas dlhšieho obdobia a v tomto zmysle sa náznaky deflácie v menovej únii neprejavujú, zdôraznil predstaviteľ ECB.

Európska centrálna banka minulý týždeň ponechala úrokové sadzby na nezmenenej úrovni. Hlavná refinančná sadzba ECB zostala vo výške 0,25 %, jednodňová sterilizačná sadzba na nulovej úrovni a jednodňová refinančná vo výške 0,75 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy