Sedem dôvodov, prečo nebudete nikdy úspešní

, Forbes Foto:SITA;photl

Skúsili ste sa svojich kolegov niekedy opýtať, čo podľa nich robíte zle, že vás šéf na rozdiel od nich ešte nepovýšil? A povedali vám snáď niečo iné, než že v kancelárii odvádzate maximum a že je ocenenie vašej práce určite len otázkou času?

Pravdepodobne nie, niektoré veci sa totiž medzi priateľmi či známymi nehovoria. Ak chcete poznať skutočný dôvod svojich neúspechov, mali by ste vedieť, že sa s najväčšou pravdepodobnosťou dopúšťate niektorej z nasledujúcich chýb.

1. Trávite príliš veľa času na sociálnych sieťach

Nezáleží na tom, či používate Facebook, Twitter, LinkedIn, alebo Google+. Hoci s tým nebudete súhlasiť, verte, že na sociálnych sieťach trávite viac času, než si vzhľadom k svojej práci môžete dovoliť. Dostať používanie Facebooku alebo Twitteru pod kontrolu je bohužiaľ zložité. V súčasnosti sa im na jednu stranu nemôžete vyhnúť, na druhej strane sa však ich pravidelným využívaním vystavujete obrovskému riziku, že budete čoraz častejšie odkladať úlohy na zajtra. Výskumná spoločnosť Ipsos v roku 2013 zistila, že priemerný Američan na Facebooku denne strávi viac ako tri hodiny, čo znamená, že za celý mesiac "stratí" takmer sto hodín, teda štyri dni.

Ak si začínate uvedomovať, že sa facebooková či twitterovať závislosť týka aj vás, skúste s ňou aktívne bojovať. Ak máte silnú vôľu, sľúbte si, že budete sociálnu sieť, ktorú používate, kontrolovať iba raz denne. Ak viete, že toto predsavzatia vlastnými silami nesplníte, skúste si do svojho internetového prehliadača nainštalovať niektorý z doplnkov, ktorý vie prístup na zvolenej stránky efektívne obmedziť. Napríklad rozšírenie LeechBlock pre prehliadač Mozilla Firefox alebo doplnok Nanny pre Google Chrome vám okrem iného umožňujú nastaviť si presné časové intervaly, v ktorých sa na zadané webové adresy vôbec nedostanete.

2. Pracujete neefektívne

To, že v zamestnaní denne trávite osem alebo desať hodín, neznamená, že v tomto čase skutočne pracujete. Neustále drobnosti, ktoré počas dňa musíte riešiť, krátke prestávky alebo napríklad vybavovanie telefonátov z vášho času postupne odhrýzajú na prvý pohľad nenápadné minúty, ktoré však na konci dňa dajú dokopy aj polovicu celej pracovnej doby. Vyhraté nemáte, ani keď pracujete v domácnosti. Skúsili ste niekedy odsledovať, koľkokrát denne si skontrolujete svoj ​​e – mail alebo ako často na internete čítate správy? Ak nie, nainštalujte si do počítača napríklad program RescueTime, ktorý monitoruje, čo na počítači robíte a koľko času jednotlivými aktivitami trávite. Možno sa budete čudovať, akými zbytočnosťami sa zdržujete.

Problémy spojené s plytvaním časom sa netýkajú len doby, ktorú trávite v zamestnaní. Čo zvyčajne robíte popoludní a večer, keď prídete z práce? Ak patríte medzi ľudí, ktorí hneď ako prídu domov, zavesia sako do skrine a sadnú si pred televízor, nesmiete sa čudovať, že sa vám stále nedarí zarobiť dosť peňazí na to, aby ste si mohli plniť svoje sny. Nikto netvrdí, že by ste mali pracovať 24 hodín denne, rovnako tak by ste ale nemali nadobudnúť dojem, že pre vás sa práca končí vo chvíli, keď odídete z kancelárie. Pokojne si popoludní zabehajte alebo zaplávajte, hrajte sa so svojimi deťmi. Večer ale skúste tráviť aj zmysluplnejšie než sledovaním nekonečných seriálov.

3. Nedokážete sa pozerať do budúcnosti

Zodpovedajúca finančná odmena je určite jednou z najatraktívnejších spätných väzieb v zamestnaní. Niekedy ale práca nie je len o peniazoch. Úspešní podnikatelia a biznismeni dobre vedia, že ku každému cieľu vedie tŕnistá cesta, na ktorej si o tučných finančných odmenách môžu nechať zdať.

Ak k zamestnaniu pristupujete s tým, že za každú činnosť musíte byť finančne odmenení najneskôr v horizonte mesiaca, mali by ste uvažovanie zásadne zmeniť. Skutočne úspešní budete len vtedy, keď si uvedomíte, že na vrchol vedie dlhá cesta plná driny a odriekania.

4. Vzdávate sa príliš ľahko

Bol váš týždeň v práci jedným slovom katastrofa? Pripadá vám, že sa nič z toho, čo ste urobili, nepodarilo? Ak začínate hneď pri prvom neúspechu premýšľať, že by ste zrejme mali šéfovi povedať, že zadanú úlohu nedokážete splniť, môžete na kariérny úspech zabudnúť. Vzdať sa dokáže každý, prekonať prekážku len niekto.

Ak sa veci nevyvíjajú podľa vašich predstáv, nevešajte hlavu, zatnite zuby a povedzte si, že sa s vzniknutou situáciou popasuje. Každú úloha na svete je splniteľná, ide len o to, akú energiu budete musieť vynaložiť, aby ste sa pod výsledok mohli podpísať práve vy.

5. Bojíte sa riskovať

Ťažko by ste hľadali niekoho, kto je hrdý na svoje neúspechy. Nikto neprehráva rád, lenže kto nič neriskuje, nič nezíska. Každé rozhodnutie v osobnom i pracovnom živote je krokom do neznáma. Dôležité preto nie je, kadiaľ presne pôjdete, ale to, aby ste boli neustále v pohybe a nestáli na mieste.

Prijať istú mieru rizika je neoddeliteľnou súčasťou každého rozhodnutia. Navyše ani to, že sa občas rozhodnete zle, neznamená, že by ste nabudúce mali zvoliť radšej cestu, ktorá vyzerá bezproblémovo. Nebojte sa riskovať. Postavte sa k problémom čelom a nemajte strach, že vás nečakané udalosti zrazí na kolená. Skôr alebo neskôr budete vďaka predchádzajúcim neúspechom natoľko silní, že vás už nič neprekvapí.

6. Nevidíte príležitosti

Prijať za svoje činy zodpovednosť a snažiť sa akceptovať výzvy, ktoré budú už na prvý pohľad vyžadovať plné nasadenie, je bezpochyby nesmierne dôležité. Nie je to však to jediné, čo rozhoduje o vašom úspechu či neúspechu.

Nemusíte samozrejme hovoriť "áno" na každú ponuku, ktorá sa objaví. Stačí, keď sa budete pozorne rozhliadať a začnete uvažovať aj nad možnosťami a príležitosťami, ktoré by ste predtým zavrhli ako nezmyselné, zbytočné alebo nereálne.

7. Nie ste na seba dosť prísni

Cesta k vytýčenému cieľu je mnohokrát naozaj náročná, a tak ľudia často už v jej polovici sami seba presvedčia, že ďalšie snaženie je nad ich sily. Schopnosť doťahovať veci do konca je však jednou z najdôležitejších vlastností, ktorými disponujú úspešní ľudia.

Ak máte s udržaním pracovnej morálky problémy aj vy, predstavte si, že cieľ, ku ktorému smerujete, je vrchol strmého kopca. Každý meter, ktorý zdoláte, je v zložitom teréne sám o sebe obrovským úspechom, kým však nevystúpite až na vrchol, horu nikdy nezdoláte. A ak zistíte, že je záverečné stúpanie predsa len nad vaše sily, môžete vždy zostúpiť o niečo nižšie.

Súvisiace články

Aktuálne správy