Konfederácia britského priemyslu očakáva tento rok rast ekonomiky o 2,6 %

Britskí priemyselníci predpokladajú lepší vývoj ekonomiky v tomto roku, než odhadovali pred štvrťrokom. Podporiť by ju mali najmä firemné investície, keďže podniky môžu ťažiť z nižších úverových nákladov. Na druhej strane sa zástupcovia priemyslu obávajú zvýšenej politickej neistoty, nakoľko Briti začínajú vstupovať do obdobia dlhej predvolebnej kampane. Parlamentné voľby sa v Británii uskutočnia na budúci rok. Informoval o tom portál RTTNews.
Konfederácia britského priemyslu (CBI) očakáva, že rast britskej ekonomiky dosiahne tento rok 2,6 %. To znamená mierne zlepšenie prognózy v porovnaní s novembrovým odhadom na tento rok, kedy CBI očakávala rast o 2,4 %. Konfederácia tak zareagovala na lepší, než pôvodne očakávaný vývoj ekonomiky v závere minulého roka.
Pre rok 2015 však zo svojej pôvodnej prognózy CBI mierne ubrala. Zatiaľ čo v novembri predpokladala pre rok 2015 rast o 2,6 %, najnovšie očakáva, že dosiahne 2,5 %. Odhad je však stále v súlade s prognózami väčšiny analytikov.
Pod tohtoročný rast by sa mali podpísať najmä firemné investície, ktorých tempo rastu odhaduje CBI na najvyššej úrovni od roku 2007. Po poklese o 3,7 % v minulom roku by v roku 2014 mali firemné investície vzrásť o 6,6 %. V roku 2015 by sa mali zvýšiť až o 8,3 %.
Čiastočne sa pod rast ekonomiky podľa CBI podpíše aj export. Konfederácia predpokladá, že v roku 2014 vzrastie o 3,6 % a v ďalšom roku o 4,7 %.
Pozitívne by sa mala vyvíjať aj miera nezamestnanosti. CBI očakáva, že nezamestnanosť v budúcom roku klesne na 6,8 % a v roku 2015 sa zníži na 6,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy