Alza vraj na Slovensku porušuje zákon, nedáva správne účtenky

, ČTK Foto:ALZA

Najväčší český predajca elektroniky Alza na Slovensku zrejme porušuje zákony, pretože zákazníkom pri osobnom odbere tovaru nevydáva účtenky z registračnej pokladnice. Firma sa obhajuje tým, že predaj prostredníctvom portálu Alza.sk prevádzkuje sama Alza.cz formou zásielkového predaja na Slovensko.

Hovorca slovenskej finančnej správy Patrícia Macíková uviedla, že podnikatelia musia používať elektronickú registračnú pokladnicu, ak za zakúpený tovar alebo služby klient platí v hotovosti alebo platobnou kartou. Zákon síce obsahuje niekoľko výnimiek, žiadna z nich sa podľa slovenského denníka Sme, ktorý správu priniesol, však nevzťahuje na osobný odber na pobočke internetového obchodu.

Iné filiálky slovenských e – shopov, ako Mall.sk alebo Hej.sk, elektronické registračné pokladnice používajú, ak si zákazník príde zakúpený tovar vyzdvihnúť na predajné miesto.

PR manažérka Alzy Šárka Jakoubková uviedla, že Alza.sk poskytuje logistické a inkasné služby pre materskú spoločnosť. Vybranú daň z pridanej hodnoty z predaja tovaru na slovenskom území vraj však firma platí na Slovensku.

Alza na Slovensku vydáva zákazníkom potvrdenie o nákupe tovaru, ktoré slúži aj pre prípad reklamácie a ktoré je zároveň účtovným dokladom. Takýto doklad ale nespĺňa náležitosti účteniek z registračných pokladní a nemožno ho použiť ani v bločkovej lotérii, ktorú slovenská vláda začala vlani s cieľom obmedziť daňové podvody

Súvisiace články

Aktuálne správy