Kam zamieriť s investíciami v dobe neistoty? Zabudnite na akcie aj dlhopisy

, IW Foto:SITA;TASR

Globálna kríza sa opäť pripomína spolu so skeptickými hlasmi, podľa ktorých doterajšie manévre centrálnych bánk boli dobré len na získanie času, ale nevyriešili nahromadené problémy. Zadlženie mnohých štátov i domácností za posledných turbulentných päť rokov rástlo. Odpoveď na túto situáciu je investícia, ktorá možno niekoho prekvapí.

"V živote som v prípade cien strelných zbraní nezažil nič iné ako rast. Niekedy rýchlejší, inokedy pomalší, ale vždy rast," hovorí Dennis Lowe, ktorý riadi nákupy a predaje vojenskej techniky pre americkú Heritage Auction Galleries. Svoje slová ilustruje vývojom v posledných tridsiatich rokoch. "Ak by ste nestavili na akciovom trhu na niečo, ako boli napríklad IPO Applu, zbrane by sa vám určite oplatili viac ako akcie," presviedča s tým, že rovnako ako u akcií, aj u tohto druhu investície záleží na tom, akú cestu investor zvolí.

Ľudia si totiž nekupujú len zbraň, ale aj kus histórie. Pištoľ, ktorú mal pri svojom zatknutí v ponožke ukrytú slávny americký gangster John Dillinger, sa vlani predala za 95 tisíc dolárov, aukčná sieň čakala maximálne polovičnú cenu. Rovnako môže zafungovať aj oveľa menej extrovertný dotyk slávy,  puška Purdey, ktorú vlastnil americký športový strelec Russell Atkins, sa podľa všetkých predpokladov mala predať maximálne za 32 tisíc dolárov, nakoniec za ňu kupec vysolil na drevo bezmála o 21 tisíc viac. Kúsky od preslávených majstrov sa vždy predajú drahšie než rovnako kvalitné zbrane od menej známeho výrobcu, prípadne zbrane bez označenia. Počet zachovalých starých zbraní je pritom obmedzený, rast dopytu tak automaticky znamená vyššie ceny.

Na zhodnotenie doma i vo svete v poslednej dobe prispela aj globálna kríza a rastúce obavy z toho, ako by mohli dopadnúť stávky na papierové aktíva ako sú akcie, meny alebo dlhopisy. "Ľudia sa cítia bezpečnejšie, keď investujú do niečoho reálneho, na čo si môžu siahnuť," popisuje trend Dennis Lowe. Hneď ale pridáva varovanie, aby ľudia nebrali staré zbrane ako investíciu s automatickým výnosom. "Tak ako v prípade každej inej investície platí, že je potreba všetko náležite preštudovať a zvážiť," vysvetľuje. Riziko nákupu napodobeniny na slovenskom trhu zvyšuje fakt, že sa tu zbraňami seriózne zaoberá len obmedzený počet odborníkov. To ale neznamená, že by sa mohli dať zohnať zaujímavé veci, tak z pohľadu zberateľa, ako aj investora. Aj v zahraničí možno vytipovať takmer isté kúsky, znalci medzi ne radia napríklad aj nové alebo relatívne nové revolvery, pištole a pušky.

Výrobky britskej firmy Holland & Holland, ktorá sa špecializuje na krásne lovecké zbrane, napríklad podľa niektorých údajov ročne zhodnocujú o 3 až 5 %. Podobne ponúkajú istý výnos a pridanú hodnotu v podobe možnosti vystreliť si, aj ďalšie osvedčené značky a typy, ako Winchester, model 21. Ten je teraz za približne 3500 dolárov, nákup pred desiatimi rokmi podľa časopisu Outdoor Life zaistil ročný výnos na úrovni 10 %.

Pokiaľ vás tento druh alternatívy neláka, stránite sa predstavy mať doma strelnú zbraň, alebo chcete najskôr otestovať neznáme vody menšou investíciou, odborníci odporúčajú zamerať sa bajonety, alebo prachovnice. Aj keď ide predovšetkým o doménu zberateľov a nadšencov, aj tu možno nájsť zaujímavé príležitosti. O úroveň vyššie sa pohybujú šable a kordy, ktoré sa dajú zohnať za pár stoviek eur, ale i tu sa za kvalitu a príbeh pripláca. "Staré zbrane sú skrátka in a neistota na trhu im vôbec nevadí," zhŕňa Dennis Lowe. Ilustruje to tým, že zatiaľ najlepšiu aukciu zažil v roku 2008, kedy vrcholili turbulencie v Amerike. Ak bude niečo podobné opäť hroziť, záujem o hmatateľnú investíciu s pridanou hodnotou zrejme opäť narastie. Ani v opačnom prípade ale nemusí byť vyzbrojenie portfólia tak úplne zlý nápad.

Súvisiace články

Aktuálne správy