Update: Toaletný papier sa stal vzácnejším ako akcie – Wealth Effect pokračuje

Toaletný papier a jedlo sa v niektorých krajinách naozaj stali vzácnejšie ako akcie. Ako som písal v júni minulého roka, Venezuelský akciový index exponenciálne rástol, pričom ľudia v krajine nemali ani záchodový papier.

Toaletný papier a jedlo sa v niektorých krajinách naozaj stali vzácnejšie ako akcie. Ako som písal v júni minulého roka, Venezuelský akciový index exponenciálne rástol, pričom ľudia v krajine nemali ani záchodový papier. Situácia sa od leta nezmenila, akciový index ďalej rástol, ľudia ďalej chudobneli a inflácia ďalej rástla. Socializmus vo Venezuele je naozaj ukážkový. V krajine sa už míňa aj jedlo a za chvíľu ľudia nebudú mať čo jesť. Akciový index to však vôbec nedokumentuje a prudko rastie. Je tak najlepšie performujúcim indexom z „vyspelých krajín“ v roku 2013. Percentuálny rast jednotlivých hlavných indexov v minulom roku dokumentuje priložený graf. Červeným je Nikkei, oranžovým je DAX a zelenou farbou je SPX. Biela čiara predstavuje Venezuelský Caracas. Ten sa za minulý rok zhodnotil o úctyhodných 500%. Skvelé, nie?

Source: Bloomberg

Ďalším zaujímavým faktom je to, že ešte v júni, keď som písal článok, stál index 840k pesos. Koncom roka to už bola hodnota 2.7mil pesos. Momentálne stojí 2800 pesos. Ako je to možné? Burza potajomky a potichu vykonala 1000 za 1 split akcií. Za jednu akciu tak majitelia dostali 1000 nových, s nižšou hodnotu. Splity sú bežná vec, ale takto veľký split sa snáď ešte ani nestal. Predsa len, pre ľudí lepšie vyzerá, keď si kúpia akciu/index za 2800, než za 2.8mil..

Keďže kurz pesos je zafixovaný voči USD, extra špekulatívnym investorom sa naskytá veľmi dobrá príležitosť, ako na indexe zarábať. Ten robí aj 40% za deň, investori tak môžu zameniť USD za pesos za Fixný kurz, zarobiť 40% za deň a vymeniť pesos za USD a realizovať veľký zisk. Je to však rizikové, pretože ak Venezuela znova devalvuje menu o 50 a viac percent, FX strata môže byť veľmi veľká.

„Wealth Effect“ vo Venezuele pokračuje aj naďalej. Hyperinflácia klope na dvere, no nikoho to očividne netrápi. Investori kupujú aspoň akcie, ktoré im hedgujú znižovanie hodnoty meny. Aj tak ich to raz dobehne. Veľmi rýchlo sa situácia vymkne zpod kontroly a potom už nič nebráni, aby sa zopakoval Weimar. Ľudia používajúci euro sa sťažujú na veľa drobných a že im nestačia peňaženky. Obyvatelia Venezuely však čoskoro asi budú prepravovať svoje peniaze nie v peňaženkách, ale na fúrikoch, ako tomu bolo v Nemecku.. Koniec koncov, aj bezcenné bankovky sa dajú použiť ako toaletný papier..

 

Súvisiace články

Aktuálne správy