IKEA vykázala rekordný celoročný zisk v sume 3,3 mld. eur

Čistý zisk firmy počas jej fiškálneho roka končiaceho sa v závere augusta vzrástol o 3,1 % na 3,3 mld. eur.

Švédska spoločnosť IKEA, ktorá je najväčším výrobcom nábytku na svete, vykázala za minulý rok rekordný zisk. Zároveň informovala, že pozoruje náznaky, že spotrebiteľské výdavky za začínajú na mnohých jej trhoch zotavovať. Z údajov zverejnených v utorok vyplýva, že čistý zisk firmy počas jej fiškálneho roka končiaceho sa v závere augusta vzrástol o 3,1 % na 3,3 mld. eur. "Spotrebiteľské výdavky sa zlepšujú v mnohých krajinách,“ povedal šéf spoločnosti IKEA Peter Agnefjall. "Hoci náročné ekonomické podmienky sa ešte neskončili, pozorujeme pozitívne náznaky,“ dodal.

 

IKEA tvrdí, že evidovala silný rast v Číne, kde otvorila dva nové obchodné domy, a tiež v Rusku a USA. Štáty južnej Európy vykazujú určité pozitívne známky, avšak predaje na trhoch v Španielsku a Taliansku oslabili. Spoločnosť zverejnila údaje o vývoji tržieb za fiškálny rok končiaci sa v auguste 2013 už v októbri. Vzrástli o 3,1 % na 27,9 mld. eur. Firma plánuje v súčasnom fiškálnom roku investovať do obchodov, výroby, obnoviteľných zdrojov a nákupných centier 2,5 mld. eur. "Do roku 2020 plánujeme zdvojnásobiť tržby. Pomôžu nám k tomu kvalitnejšie produkty za nižšie ceny, zlepšenie našich existujúcich obchodov, otvorenie nových obchodov a rozšírenie našej internetovej ponuky,“ uvádza Agnefjall v stanovisku.

Spoločnosť Ikea Bratislava, s. r. o. je súčasťou globálnej siete Ikea Group. Na Slovensku má jeden obchodný dom, a to v Bratislave, kde pôsobí už od roku 1992. História skupiny Ikea siaha do roku 1943, kedy spoločnosť založil vo Švédsku Ingvar Kamprad. Odvtedy výrazne expandovala a v súčasnosti má celkovo vyše 330 obchodných domov v 40 krajinách. Ročne obchody firmy navštívi 690 mil. ľudí a po celom svete zamestnáva 139 tis. ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy