Minerálne pramene vytvoria v regióne novú turistickú trasu

Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Severný Spiš – Pieniny pripravuje projekt revitalizácie minerálnych prameňov v regióne. Nesie názov Cesta minerálnych prameňov a vyžiada si investíciu vyše 87.000 eur, na čo sa využijú zdroje z programu slovensko-švajčiarskej spolupráce cez nadačný fond Ekopolis. Projekt odštartoval dnes konferenciou v kúpeľoch Červený Kláštor a OOCR ho realizuje spolu so švajčiarskym partnerom, Inštitútom krajiny a životného prostredia na Vysokej škole technickej v Rapperswile.
„Voda je jednou z najcennejších surovín a najdôležitejších látok pre život človeka. Napriek tomu, že Slovensko patrí medzi regióny bohaté na vodu a liečivé minerálne pramene, nie vždy si ich hodnotu uvedomujeme. Nie je to tak ale v prípade nášho regiónu, kde sa zrodila jedinečná myšlienka vytvorenia turistickej trasy minerálnych prameňov pod názvom Cesta minerálnych prameňov,“ informoval výkonný riaditeľ OOCR Aleš Solár. Cestu bude tvoriť 12 prameňov v 11 obciach, a to Bajerovce, Červený Kláštor, Forbasy, Hniezdne, Hraničné, Lacková, Legnava, Litmanová, Nová Ľubovňa, Sulín a Vyšné Ružbachy.
Švajčiarsky inštitút sa zameriava na analyzovanie prírodného prostredia a vypracovávanie koncepcií a stratégií ekoturizmu. „V priebehu projektu nám poskytne cenné rady a pripraví nám koncept rozvoja ekologického cestovného ruchu, ktorý bude jedným zo základných pilierov dlhodobej stratégie cestovného ruchu v regióne pod značkou Najzdravší región Slovenska,“ upozornil Solár. Ako dodal, „naša príroda svojou krásou a rozmanitosťou nijako nezaostáva za tou švajčiarskou. To, čo sa však musíme od našich švajčiarskych partnerov naučiť, je využívať toto prírodné bohatstvo vo svoj prospech, chrániť ho, zveľaďovať ho a v neposlednom rade poskytovať kvalitné služby pre návštevníkov“.
Cesta minerálnych prameňov poskytne návštevníkom komplexnú regeneráciu organizmu cez liečivé účinky v oblasti srdcovo-cievnych ochorení, tráviacich ťažkostí, pohybového ústrojenstva, onkologických a kožných ochorení, metabolických problémov či očistu ducha. Kritériom pre zaradenie jednotlivých prameňov do projektu bola ich dostupnosť z obce, resp. z okolitých turistických trás. Mnohé z prameňov si vyžadujú čistenie a opravu. „V iných prípadoch, najmä tam, kde už miestni pracujú na zveľadení prameňov, pôjde skôr o úpravu a skrášlenie okolia,“ dodal Solár. Projekt zahŕňa i budovanie alebo opravu prístupových ciest, výmenu poškodených častí či dobudovanie a opravu prístreškov a altánkov pre turistov, ako aj osadenie informačných tabúľ vo viacerých jazykových mutáciách.
„Súčasťou projektu budú aj prvé slovenské zariadenia pre Kneipp terapiu, ktoré predstavil švajčiarsky partner. Tá je založená na využití teplotného rozdielu medzi studenou a teplu vodou, resp. medzi teplou vodou a pohybom na stimuláciu teplotných receptorov nášho organizmu, čím pozitívne pôsobí na krvný obeh, metabolizmus, prekrvenie končatín na periférii organizmu a zároveň vedie k otužovaniu,“ vysvetlil Solár. Terapia je vhodná pri bolestiach hlavy a kĺbov. Pre potreby využitia Kneippových kúpeľov sa v rámci projektu vytvoria odtoky prameňov na chodenie vo vode, ktoré budú zabezpečené zábradlím a lavičkou.
„Návštevníkom regiónu tak chceme aj vďaka Ceste minerálnych prameňov poskytnúť pridanú hodnotu, ktorú nezíska nikde inde pri bežnej turistike,“ vysvetlil Solár zámery regionálnej organizácie s tým, že Cesta minerálnych prameňov by sa mala v budúcnosti rozšíriť o ďalšie obce či iné atrakcie. Región Severného Spiša má totiž vyše 80 prameňov, medzi najnavštevovanejšie a najznámejšie patria tie vo Vyšných Ružbachoch, v Červenom Kláštore, Ľubovnianskych kúpeľoch, na hore Zvir v Litmanovej či prameň Sulinka.

Súvisiace články

Aktuálne správy