Špinavý Bitcoin: Perie sa už aj virtuálna mena

, ČRo Foto:SITA

Americké úrady zadržali dvoch prevádzkovateľov zmenární s Bitcoinmi, známou virtuálnou menou. Sú obvinení z pokusu o pranie špinavých peňazí.

Robert Faiell a Charlie Shrem chceli predať Bitcoiny v hodnote milión dolárov internetovému portálu Silk Road. Na serveri by si potom za peniaze mohli používatelia anonymne obstarať drogy. Silk Road už v septembri nechala americká polícia zrušiť, zrejme ale funguje ďalej.

Shree (24) čelí obvineniu, že Faiellovi (52) umožňoval používať svoju zmenáreň Bitcoin BitInstant k nákupu veľkého množstva tejto meny, aby ju Faiella potom predal užívateľom Silk Roadu, ktorí si chceli anonymne kúpiť drogy.

Shrem pritom podľa úradov vedel, že tieto Bitcoiny sa k takýmto nákupom používali. Porušil preto americký zákon, ktorý od finančných inštitúcii v USA požaduje, aby úrady upozornili na akúkoľvek podozrivú aktivitu, ktorá by mohla naznačovať, že dochádza k praniu špinavých peňazí. Shree údajne tiež sám portál Silk Road využíval k nákupu drog.

Prípad proti Shremovi podľa Reuters pravdepodobne zasadí ranu rozširujúcej sa sfére bitcoinového podnikania, pretože Shree je jedným z popredných zástancov tejto meny. Okrem toho, že prevádzkuje BitInstant, je tiež zakladajúcim členom a súčasným viceprezidentom skupiny Bitcoin Foundation, ktorá podporuje Bitcoin ako alternatívne platidlo.

Charlie Shrem

Server BBC poznamenal, že BitInstant bol jednou z najväčších bitcoinových zmenární na internete. Jej služby ale už nejakú dobu nie sú dostupné, informoval Mike Hearn z Bitcoin Foundation.

Nejde pritom o prvý prípad, keď sa niekto o podobné machinácie s kybernetickou menou pokúsil. V minulom roku sa niekoľko zmenární s Bitcoinmi stalo terčom hackerov. Obavy z kriminality v súvislosti s virtuálnymi peniazmi nemajú len Spojené štáty, ktoré tvrdia, že v budúcnosti by kryptomena mohla slúžiť na financovanie terorizmu.

Podľa newyorského bankového poradcu Benjamina Lawskyho sú takéto obavy oprávnené, nesmú ale viesť k zániku virtuálnych peňazí. "Rozhodne to neznamená, že virtuálne peniaze nefungujú a my by sme ich mali prestať využívať. Podvody sa objavujú aj v bežnom bankovníctve a nikdy sme ho pre to nezrušili. Vždy sa nájde niekto so zlými úmyslami."

"Otázkou je, či máme dostatok prostriedkov, aby sme takéto zámery odhalili. Musíme sa uistiť, že väčšina ľudí, ktorá sa v tomto biznise pohybuje, sú profesionáli a robia svoju prácu dobre a čestne," povedal finančný expert Benjamin Lawsky pre BBC.

S virtuálnou menou Bitcoin sa obchoduje len po sieti. Niektorí odborníci dokonca hovoria, že ľudia s Bitcoinmi obchodujú vo virtuálnom svete. Poznajú jeho hodnotu, môžu ho mať na webovom účte, kde sa s ním obchoduje, ale nie v peňaženke, ktorú nosia pri sebe, nie je to oficiálne platidlo. Podľa kritikov sa mena zneužíva ik financovanie najrôznejších nelegálnych obchodov. Jej hodnota prudko rastie, ale aj klesá.

Súvisiace články

Aktuálne správy