Rusi obmedzujú nákupy cez internet, narastie clo aj byrokracia

, E15 Foto:TASR;SITA

Ruská federálna colná služba na začiatku roka sprísnila kontrolu zásielok zo zahraničných e - shopov. Novela spomalila colné procedúry a donútila prepravcov ako DHL Express a FedEx zastaviť dodávky fyzickým osobám v Rusku. Zasielatelia predložili ministerstvu spojov plán na zjednodušenie a žiadajú jeho prijatie. Podľa portálu E15 úrad sľúbil, že budú ich návrhy vypočuté.

V roku 2012 bolo do Ruska dodaný sedem miliónov zásielok v odhadovanej hodnote 2,8 miliardy eur. Za deväť mesiacov minulého roka Rusi zo zahraničia zakúpili tovar za 2,67 miliardy eur. Colná správa plánuje zaviesť desaťpercentné clo z nákupov v zahraničných internetových obchodoch. Teraz je colný poplatok stanovený iba za nákupy presahujúce tisíc eur mesačne a vážiace viac než 31 kilogramov, potom sa clo platí vo výške 30 percent hodnoty tovaru, ale nie menej ako štyri eurá za kilogram. Podľa Pricewater house Coopers celkový trh elektronických nákupov, zahraničných i domácich, narástol v Rusku od roku 2008 do roku 2012 z 3,5 miliardy dolárov na 10,4 miliardy.

"Problém je, že keď si objednáte dve cédečka v zahraničnom e – shope, musíte dodať päť dokumentov pre colnú správu," posťažoval si Kommersantu Ivan Šackich, riaditeľ ruskej UPS, ktorá môže dodávky zásielok zastaviť v najbližších dňoch.

Sprísnená norma podľa údajov DHL Express vyžaduje od adresáta zaplatenie zásielky z jeho bankového účtu a doloženie bankového výpisu. Ak sa platba neuskutoční z vlastného účtu, je potrebné doložiť vysvetlenie. Ďalším obmedzením je dodanie zásielky na trvalú adresu podľa údajov v pase. V prípade uvedenia inej adresy je tiež nutné vysvetlenie a ďalšie dokumenty.

DHL by si želala, aby štát uzákonil zjednodušenie, ktoré funguje od konca roka 2012 v rámci experimentu len pre ruských súkromných ​​kuriérov. Má slúžiť k adaptácii na nový colný kódex v rámci colnej únie medzi Ruskom, Bieloruskom a Kazachstanom. V štandardnom režime kuriérske služby musia vyplniť colné deklarácie na každú položku tovaru pre každú fyzickú osobu. V rámci experimentu má šesťdesiat spoločností dovolené vybaviť celú sériu dodávok na jednu registráciu.

Podľa námestníka ministra spojov Michaila Evrajema by nápad mal nájsť podporu. Zjednodušenie dodávok komerčných operátorov vraj bude zanesené do návrhu zákona, kam sa zároveň dostanú iné normy pre reguláciu internetových nákupov. Pôjde o zníženie limitu pre bezcolný zásielky z internetových obchodov zo súčasného tisícky eur na 150. Novela má obsahovať aj návrh na colné poplatky z každej zásielky a nie z ich celkovej hodnoty. Prijatie zákona sa očakáva okolo polovice marca.

Súvisiace články

Aktuálne správy