Záťažové testy ECB podľa Noyera neodhalia vážne problémy

Guvernér francúzskej centrálnej banky Christian Noyer nepredpokladá, že záťažové testy Európskej centrálnej banky prinesú nejaké prekvapenia

Guvernér francúzskej centrálnej banky Christian Noyer nepredpokladá, že záťažové testy Európskej centrálnej banky (ECB) prinesú nejaké prekvapenia. Banky totiž vynaložili veľa úsilia na to, aby posilnili svoje financie. „Vzhľadom na vynaložené úsilie nie je dôvod, aby sme odhalili vážne problémy,“ povedal Noyer.

Podľa jeho slov banky počas uplynulých rokov a mesiacov výrazne posilnili svoj kapitál, svoju odolnosť a upravili svoje súvahy. Šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann okrem toho vyhlásil, že záťažové testy by mali byť náročné, komplexné a transparentné.

Európska centrálna banka v minulom roku oznámila, že komplexne preverí majetok popredných bánk v eurozóne a ich schopnosť odolávať krízovým situáciám. Testy sa zamerajú na 128 bánk, najviac z nich, a to 24, pochádza z Nemecka. Banky musia na základe svojich súvah k 31. decembru 2013 dosiahnuť ukazovateľ kapitálovej primeranosti Tier 1 na úrovni 8 %. Cieľom kontroly je vytvoriť podmienky na to, aby mohla ECB prevziať dohľad nad najdôležitejšími bankami v eurozóne.

Súvisiace články

Aktuálne správy