Projekt tzv. bytového blesku by mohol mladým ponúknuť 30.000 bytov

Projektom tzv. bytového blesku by sa v SR mohlo mladým ľuďom ponúknuť až 30.000 bytov. "Bytový blesk je možné 'zapáliť' tak, že je realizovateľný prakticky okamžite," uviedol dnes na tlačovej besede kandidát na prezidenta SR Ján Čarnogurský.

Projektom tzv. bytového blesku by sa v SR mohlo mladým ľuďom ponúknuť až 30.000 bytov. „Bytový blesk je možné ‚zapáliť‘ tak, že je realizovateľný prakticky okamžite,“ uviedol dnes na tlačovej besede kandidát na prezidenta SR Ján Čarnogurský.
Projekt by podľa jeho informácií vyžadoval prijatie zákona, ktorým by sa zriadil Fond na výkup, prenájom, správu a údržbu voľných bytových kapacít získaných od developérov a od bánk, ktorí uplatnili záložné právo na byty a nehnuteľnosti v dôsledku nesplácania úverov. „Iba v Bratislave majú developéri k dispozícii približne 3000 nepredaných bytov, v ktorých majú umŕtvené investície a ktoré neslúžia svojmu účelu,“ priblížil.
Na odkúpenie takýchto bytov by v prvom roku bola potrebná investícia vo výške približne 400 miliónov eur, čím by sa mohlo získať približne 8000 bytových jednotiek, teda v priemere 1000 bytov na jeden samosprávny kraj. „Prenájmom týchto bytových jednotiek za nájomné približne 200 eur/ mesiac/byt by štát na nájomnom získal 2400 eur/rok/byt. Za 10 rokov by takto štát získal 192 miliónov eur,“ zdôraznil.
Dôležitým faktom, ktorý si je treba uvedomiť, je podľa Čarnogurského skutočnosť, že takouto investíciou by štát nestratil aktíva v hodnote 400 miliónov eur, iba by zmenil ich charakter. „Zároveň by štát týmto spôsobom nadobudol majetok, ktorý sa dá prefinancovať z fondov EÚ, alebo v spolupráci s komerčnými bankami. V prípade každoročného výkupu bytov podľa tohto kľúča by mohol v nasledujúcich rokoch štát ponúknuť mladým ľuďom a rodinám až 30.000 bytov,“ spresnil.
Kandidát na prezidenta SR okrem projektu tzv. bytového blesku zároveň navrhuje, že byty a rodinné domy treba vylúčiť z exekúcií. „Byty a rodinné domy s výnimkou exekúcie na pôžičky, ktoré boli poskytnuté na kúpu alebo výstavbu bytu, či rodinného domu, treba vylúčiť z exekúcie. Vylúčenie bytov a domov z exekúcií povedie ku zníženiu pôžičiek, ktoré sa budú poskytovať, pretože veľká časť pôžičiek by potom nebola riadne zabezpečená. Pôžičiek je už teraz príliš veľa a zníženie ich počtu bude možné iba privítať,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy