Bundesbank: Pri hrozbe štátneho bankrotu najskôr zdaniť majetok!

, ČTK Foto:TASR

Členské krajiny eurozóny ohrozené štátnym bankrotom by mali v budúcnosti namiesto žiadosti o pomoc od ostatných členských štátov najprv zaviesť jednorazovú daň z majetku. Vo svojej mesačnej správe to v pondelok navrhla Deutsche Bundesbank, teda nemecká centrálna banka.

"Zodpovedalo by to princípu národnej zodpovednosti, podľa ktorého sú daňoví poplatníci zodpovední za záväzky svojej vlády. Záchranné programy financované daňovými poplatníkmi z iných členských štátov by mali prísť na rad ako posledná obranná línia a iba vo výnimočných prípadoch, kedy by bola silne ohrozená finančná stabilita eurozóny," uviedla banka.

Bundesbank však upozornila, že jednorazová daň z majetku by bola spojená s rizikami a jej výber by bol komplikovaný. Vlády by k nej preto mali pristupovať iba v naozaj kritických prípadoch.

V súčasnosti nie je podľa banky nikde v eurozóne takáto daň potrebná, pretože všetky členské krajiny sú schopné získavať peniaze na kapitálových trhoch, alebo už využívajú medzinárodné záchranné programy. Bundesbank upozornila, že štáty postihnuté dlhovou krízou dosiahli výrazný pokrok, v reformnom úsilí ale musí pokračovať.

O možnom zavedení jednorazovej dane z majetku už vo svojej októbrovej správe písal Medzinárodný menový fond. K zníženiu dlhu u 15 vybraných členských krajín eurozóny na úroveň konca roka 2007 by podľa neho bolo nutné uvaliť na majetok domácností, ktoré nemajú dlhy, približne desaťpercentnu daň.

Súvisiace články

Aktuálne správy