HDP Chorvátska v 4. kvartáli 2013 pravdepodobne klesol

Výkon chorvátskej ekonomiky v 4. kvartáli minulého roka pravdepodobne opäť klesol a v prvých troch mesiacoch tohto roka bude zrejme stagnovať. Uviedla to vo svojej analýze centrálna banka v Záhrebe, podľa ktorej sa aj zamestnanosť v krajine v závere minulého roka výrazne znížila a nezamestnanosť naopak stúpla. Informovala o tom agentúra HINA.
Konkrétne banka odhaduje, že hrubý domáci produkt (HDP) Chorvátska v období október – december 2013 klesol o 0,4 % v porovnaní s 3. štvrťrokom, keď sa znížil o 0,1 %. Dôvodom bol citeľný pokles maloobchodného predaja po relatívne úspešnej turistickej sezóne v lete 2013. Aj chorvátsky export a import sa od októbra znižujú. Tieto nepriaznivé výsledky neprevážil ani mierny rast priemyselnej výroby a stavebníctva v októbri a novembri minulého roka.
Navyše, negatívny vývoj na trhu práce, ktorý sa začal už koncom 3. kvartálu 2013, sa v októbri a v novembri ešte prehĺbil. A prieskumy naznačujú, že zamestnanosť v krajine bude ďalej klesať.
Počet žiadateľov o podporu v nezamestnanosti v Chorvátsku od septembra vytrvalo stúpa. Miera nezamestnanosti dosiahla na konci 3. štvrťroka 19,8 %.
Banka na záver dodáva, že vládny dlh Chorvátska sa za prvých 10 mesiacov minulého roka zvýšil na 61,3 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy