Britská centrálna banka v dohľadnom čase ponechá sadzby rekordne nízko

Úrokové sadzby v Británii zostanú ešte nejaký čas mimoriadne nízko, uviedol guvernér britskej centrálnej banky (Bank of England, BoE) Mark Carney. Tým vlastne poprel rámec menovej politiky, ktorý načrtol pred niekoľkými mesiacmi. Informovala o tom agentúra AP.
BoE v auguste 2013 vyhlásila, že nezačne uvažovať o zvýšení sadzieb z rekordného minima, kým miera nezamestnanosti neklesne na 7 %. Objavili sa však pochybnosti týkajúce sa ďalšieho smerovania menovej politiky potom, čo v januári britský štatistický úrad zverejnil, že nezamestnanosť v krajine v období od septembra do novembra 2013 klesla až na 7,1 %.
Carney v prejave pred podnikateľskými lídrami na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v Davose vyhlásil, že nezamestnanosť, ktorá je v súlade so stabilnou infláciou, je o niečo nižšie, než BoE predpokladala v auguste. „Oživovanie ešte musí nejaký čas pokračovať, kým bude primerané, aby sme začali uvažovať o ukončovaní núdzového nastavenia menovej politiky,“ uviedol guvernér BoE.
Carney dodal, že inflácia zrejme zostane utlmená z dôvodu slabého rastu globálnej ekonomiky a nižších cien komodít, čo ešte podporuje potrebu pokračovať v doterajšej uvoľnenej menovej politike.

Súvisiace články

Aktuálne správy