Európska kríza ešte stále nie je prekonaná

Európska kríza ešte nie je úplne prekonaná, ale európski ekonómovia sú opäť optimistickí. Rovnako pozitívna je aj nálada na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v Davose.

Európska kríza ešte nie je úplne prekonaná, ale európski ekonómovia sú opäť optimistickí. Rovnako pozitívna je aj nálada na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) v Davose. Európa aj vďaka výdatnej nemeckej pomoci našla správnu cestu z finančnej krízy, vyhlásil nemecký minister financií Wolfgang Schäuble na Svetovom ekonomickom fóre. Aj napriek všetkým pesimistickým scenárom o rozpade menovej únie sa podarilo dostať spoločnú menu z nebezpečnej krízy dôvery. Schäuble podobne ako britský premiér David Cameron však požaduje rozhodné reformy v Európskej únii (EÚ).
Podľa Schäubleho musia európske ekonomiky zvýšiť svoju konkurencieschopnosť. "Európa musí zostať silná, pretože inak nebude môcť plniť svoje sociálne nároky voči ostatným častiam sveta." Spolkový minister financií zároveň kritizoval EÚ za to, že je stále príliš komplikovaná a byrokratická. Nemecká vláda požaduje štrukturálne reformy. "Potrebujeme zmenu úniových zmlúv, aby sme vylepšili inštitucionálnu štruktúru Európskej únie." Zmena zmlúv je však veľmi komplikovaná.
Schäuble tiež ocenil snahy Grécka o riešenie svojich rozsiahlych ekonomických problémov. Obyvatelia museli zvládnuť výrazné utiahnutie opaskov. "Nechcel by som to presadzovať v Nemecku," uviedol minister. Pokrok na ceste k ozdraveniu gréckej ekonomiky je podľa neho neprehliadnuteľný. Schäuble komentoval možnosť prípadného zlyhania reformných snáh Atén slovami: "To, čo nám hrozí zo strany Grécka, je stále zvládnuteľné."
Britský premiér David Cameron požaduje zníženie regulácie zo strany Bruselu a viac ekonomického liberalizmu. Iba tak môže Európa prilákať medzinárodných investorov a urýchliť tvorbu pracovných miest. Európske krajiny podľa neho musia byť schopné ponúknuť nižšie dane a flexibilné trhy práce, aby boli konkurencieschopné. Len tak sa môžu do regiónu vrátiť objednávky, ktoré dostali namiesto európskych krajín rozvojové a rozvíjajúce sa štáty.
Cameron tiež chce, aby sa nekládlo toľko prekážok ťažbe plynu z bridlíc. Európa inak nedokáže dobehnúť v tejto oblasti USA. Británia z uvedeného dôvodu znížila daň na plyn z bridlíc. "Ak Európska únia stanoví členským štátom neodôvodnené a nerozvážne pravidlá, ktoré skomplikujú produkciu takéhoto plynu, investori rýchlo odídu inam."

Súvisiace články

Aktuálne správy