Ukrajina dlhuje Gazpromu za dodávky plynu v minulom roku 2,7 mld. USD

Ukrajina dlhuje Rusku za dodávky plynu v minulom roku 2,7 miliardy USD (1,98 miliardy eur), pričom dlh by mala zaplatiť najneskôr 25. januára. Uviedol to v týchto dňoch ruský plynárenský koncern Gazprom. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
Firma uviedla, že dlh za minulý rok sa bude riešiť v rámci starých cien, keďže nové, zhruba o tretinu nižšie ceny za plyn, platia od 1. januára tohto roka. „Je možné, že Ukrajina nás požiada o odklad platby,“ povedal zástupca spoločnosti. Gazprom očakáva, že tento rok dodá Ukrajine okolo 40 miliárd kubických metrov (m3) plynu.
Ruský prezident Vladimir Putin sa v polovici decembra minulého roka dohodol s ukrajinským prezidentom Viktorom Janukovyčom, že Gazprom od 1. januára na určité obdobie zníži Ukrajine ceny za plyn na 268,50 USD za 1000 m3. Pôvodne Ukrajina platila za 1000 m3 viac než 400 USD. Okrem toho Rusko rozhodlo aj o kúpe ukrajinských dlhopisov za 15 miliárd USD, cieľom čoho bolo zlepšenie finančnej situácie krajiny. Moskva v tom čase zareagovala na rozhodnutie ukrajinskej vlády odložiť podpis asociačnej a obchodnej dohody s Európskou úniou, ku ktorej malo dôjsť koncom novembra. Rozhodnutie ukrajinskej vlády vyvolalo masové protesty, ktoré postupne viedli až k dnešnej politickej kríze v krajine.

Súvisiace články

Aktuálne správy