OH v Soči: Slovenský dom máme vďaka podnikateľovi, ktorého firmu vyšetruje polícia

, E15 Foto:TASR; SITA

Príbeh olympijského domu mal ťažké začiatky. Po tom, čo Slovenský olympijský výbor dostal cenové ponuky od ruskej strany na prenájom plochy, na ktorej by sa krajina mohla prezentovať, odpovedala Bratislava jasným nie.

O akú sumu šlo sa dá len polemizovať. Dá sa to však odvodiť z vyhlásenia Českého olympijského výboru."Za olympijský dom zaplatíme päťkrát viac, než sme platili v Londýne. V Soči navyše dostaneme štvrtinovú rozlohu," citoval šéfa ČOV Jiřího Kejvala portál E15.

Slovenské odmietnutie prišlo do Ruska skôr, než sa stihli ozvať záujemcovia o reklamu na tamojšom trhu. Slovensku tak hrozilo, že príde o možnosť prezentácie na jednej z najsledovanejších udalostí roka. Naposledy sa tak stalo pred dvadsiatimi rokmi v Lillehammeri.

Od projektu dali ruky preč všetky štátne inštitúcie. Z ministerstva zahraničných vecí prišla opakovane odpovede, že olympijský dom nie je ich vec, a ministerstvo školstva, pod ktoré spadá aj šport, uviedlo, že s ním o dome nikto nerokoval. Ďalšia štátom dotované združenie, Slovenská agentúra cestovného ruchu, ktorá nemá na starosti nič iné ako propagáciu krajiny, ani nevedela, že o prezentáciu v Rusku majú slovenské firmy záujem.Zľava: Premér SR Robert Fico, predseda predstavenstva Tatravagónka Alexej Beljajev
Do organizácie Slovenského domu sa tak pustil Alexej Beljajev, majiteľ železničného gigantu Tatravagónka. Kým Slovensko ako krajina dostalo škrtiace nájomné podmienky, Beljajev vyjednal výhodnejšie a získal lukratívne priestory pomocou niekoľkých telefonátov. Od ruských železníc dostal na prenájom železničnú stanicu Adler v centre Soči. Slovenský olympijský dom tak bude organizovať muž, ktorého firma Columbex je vyšetrovaná Európskou úniou kvôli korupčným podozreniam ohľadom verejného obstarávania. Hovorí sa o ňom aj to, že má nadštandardné vzťahy nielen s premiérom Robertom Ficom, ale aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. K hanbe, ktorú si vyslúžil Slovenská olympijský výbor spoločne so štátnymi inštitúciami, sa tak pripojí ďalší čierny bod, uzatvára E15.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy