Slováci sú lídrom v používaní bezkontaktných kariet

Podľa ročných obchodných výsledkov, ktoré uverejnila asociácia Visa Europe, minuli medziročne európski spotrebitelia o 6,53 % viac ako v minulom roku.

Podľa ročných obchodných výsledkov, ktoré uverejnila asociácia Visa Europe, minuli medziročne európski spotrebitelia o 6,53 % viac ako v minulom roku. Celoeurópske útraty prostredníctvom platobných kariet Visa dosiahli 2 bilióny eur, pričom Slovensko v raste vysoko prekonáva európsky priemer. Informovali o tom dnes v Bratislave predstavitelia VISA Europe.

Percento nárastu útrat v Slovenskej republike patrí medzi najvyššie v Európe – dosiahlo takmer 13 % (12,8 %) v celkovej hodnote 10,11 miliardy eur, s 163 miliónmi transakcií a 2,61 miliónmi platobných kariet Visa.

Ročné výsledky Visa Europe ukazujú, že Slovensko zaznamenalo dvojciferný nárast hodnôt vo všetkých hlavných programoch a vo všetkých dôležitých ukazovateľoch, ako je objem útrat, počet všetkých transakcií a počet transakcií u obchodníkov. Výsledky poukazujú na obľubu inovácií zo strany Slovákov, ako aj na potenciál rastu slovenského trhu platobných kariet v budúcnosti.

Slovenskí spotrebitelia menia svoje platobné návyky rýchlo a začínajú uprednostňovať transakcie v mieste predaja u obchodníkov pred výberom z bankomatov a požívaním hotovosti. Výbery z bankomatov sa znížili o 4,68 %, zatiaľ čo transakcie v mieste predaja na Slovensku stúpli o 23,12 %, čo je významne viac v porovnaní so susednými štátmi a európskymi výsledkami, ktoré sú na úrovni 8,65 %. Znamená to, že Slováci ročne vykonajú 62,7 transakcií s kartou Visa, z toho 41 transakcií u obchodníka.

"Slovenskí zákazníci urobili významný pokrok v každodennom používaní platobných kariet Visa. Nielen nadšenci noviniek, ale aj staršie generácie používajú kartu na platenie. Zároveň ju používajú na platenie aj čoraz menších súm – do 20 eur, ktoré predtým zvykli platiť v hotovosti. Tento fenomén zmeny platobných návykov je nepochybne podporený aj úspešným a hladkým uvedením a prijatím bezkontaktných a mobilných platieb. Taktiež k nemu prispel fakt, že väčšina obchodníkov na Slovensku uprednostnila minulý rok bezkontaktné karty Visa," povedal Marcel Gajdoš, regionálny manažér pre Českú a Slovenskú republiku spoločnosti Visa Europe.

Súvisiace články

Aktuálne správy