Korupčný škandál v Turecku: Investorom sa tento mesiac zhoršila nálada

Investorom a analytikom v krajinách strednej a východnej Európy (KSVE) sa tento mesiac zhoršila nálada. Ich dôvera v ekonomiku regiónu prudko klesla a dosiahla najnižšiu úroveň za viac ako rok.

Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW) a rakúskej bankovej skupiny Erste Group, ktorý dnes zverejnila agentúra RTTNews.
Presnejšie, kľúčový index ekonomického sentimentu, ktorý vyjadruje očakávania odborníkov v súvislosti s vývojom ekonomiky KSVE v najbližších šiestich mesiacoch, sa v januári 2014 znížil medzimesačne o 17,6 bodu na 19,9 bodu. Januárová hodnota indexu je zároveň najnižšia od decembra 2012.
Zlou správou je, že aj hodnota čiastkového indexu, ktorý odráža postoj investorov k súčasnej ekonomickej situácii v regióne strednej a východnej Európy, vrátane Turecka, tento mesiac klesla o 14,8 bodu na -2,9 bodu.
ZEW pri zostavovaní indexu hodnotí situáciu v Bulharsku, Chorvátsku, Českej republike, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku, Srbsku, na Slovensku, v Slovinsku a od októbra 2010 aj v Turecku. Spomedzi týchto krajín sa najstrmšie znížila dôvera aj index súčasnej ekonomickej situácie v prípade Turecka, ktorým otriasa korupčný škandál.

Súvisiace články

Aktuálne správy