EÚ musí zmeniť „plynovú politiku“, ak si chce udržať dôležité sektory

Vysoké ceny plynu v Európe poškodzujú energeticky náročné odvetvia, ako je napríklad cementársky alebo oceliarsky sektor. Európa tak riskuje, že o mnohé firmy príde, ak európske krajiny nezvýšia produkciu bridlicového plynu a neobmedzia rozsah dotácií pre obnoviteľné zdroje. Uviedol to v rozhovore pre agentúru Reuters na okraj Svetového ekonomického fóra (WEF) v Davose hlavný ekonóm Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) Fatih Birol.
„Tieto priemyselné sektory sú pre európsku ekonomiku mimoriadne dôležité, keďže zamestnávajú viac než 30 miliónov ľudí,“ povedal Birol. Ako dodal, ich problémy by tak mohli mať veľmi negatívne dôsledky pre ekonomiku Európskej únie (EÚ).
Ceny plynu v Európe sú zhruba trikrát vyššie než v Spojených štátoch, kde sa produkcia komodity prudko zvýšila vďaka investíciám do bridlicového plynu. Naopak, európski spotrebitelia, ktorých klasické ložiská sa postupne vyčerpávajú, sú stále viac závislí od dovozu plynu z Ruska a Nórska. Veľký rozdiel v cenách spôsobuje, že čoraz viac firiem uvažuje o presunutí výroby do USA.
Podľa Birola musia európske krajiny tento problém rýchlo riešiť. Na jednej strane musia docieliť zmeny v kontraktoch o cene dovážaného plynu a dohodnúť výhodnejšie podmienky, na druhej by však mali investovať aj do nových nekonvenčných zdrojov plynu. Tým je napríklad bridlicový plyn.
Okrem toho je potrebné obmedziť dotácie EÚ na podporu takzvaných zelených energií, teda pre výrobcov elektriny zo slnka alebo vetra. „V niektorých prípadoch sú dotácie príliš vysoké, čo zbytočne zvyšuje finančnú záťaž pre spotrebiteľov,“ dodal Birol.

Súvisiace články

Aktuálne správy