Slováci míňali prostredníctvom Visa kariet vlani viac peňazí

K medziročným nárastom objemov a počtov v štatistikách Visa dopomohla podľa vyjadrení firmy bezkontaktná technológia, ktorú si Slováci obľúbili

Slovenskí spotrebitelia minuli vlani prostredníctvom platobných kariet Visa 10,11 mld. eur pri medziročnom náraste o 12,8 %. Percento nárastu útrat v Slovenskej republike patrí podľa Visa Europe medzi najvyššie v Európe. Počet transakcií vlani na Slovensku vzrástol o 17,5 % na 163 miliónov a počet platobných kariet Visa sa zvýšil o 11,3 % na 2,61 milióna. Ako na tlačovej konferencii povedal regionálny manažér Visa Europe pre SR a ČR Marcel Gajdoš, výsledky poukazujú na nadšenie Slovákov pre inovácie, ako aj na potenciál rastu slovenského trhu platobných kariet v budúcnosti.

Ako povedal generálny riaditeľ pre rastúce a novovznikajúce trhy Visa Europe Mark Antipof, svet sa zmenil, pričom bežnou realitou je bezkontaktná technológia a mení sa celková forma platenia. Aj slovenskí spotrebitelia podľa Gajdoša rýchlo menia svoje platobné návyky a začínajú uprednostňovať transakcie v mieste predaja u obchodníkov pred výberom z bankomatov a požívaním hotovosti.

Podľa neho nielen nadšenci noviniek, ale aj staršie generácie používajú kartu Visa na platenie. Tento fenomén zmeny platobných návykov je podľa Gajdoša podporený aj úspešným a hladkým uvedením a prijatím bezkontaktných a mobilných platieb. „Do roku 2020 očakávame, že 50 % transakcií sa bude uskutočňovať mobilnými technológiami,“ povedal Antipof.

Ako ďalej vyplynulo z minuloročných štatistík Visa Europe, pričom ide o finančný rok ku koncu septembra 2013, debetné karty Visa sú najpreferovanejšie karty na Slovensku ako aj v celom európskom regióne. Útraty na debetných kartách na Slovensku vzrástli o 12,9 % na 9,66 mld. eur, čo je viac ako 90 % celkovej spotreby na Visa platobných kartách v Slovenskej republike. Výrazný nárast firma evidovala aj v transakciách vykonaných debetnými kartami v mieste predaja, a to o 23,4 %.

To podľa Gajdoša opäť odzrkadľuje už spomínaný úspech bezkontaktných kariet na Slovensku podporený členskými bankami asociácie Visa Europe. Na Slovensku sa už vydalo podľa neho viac ako 1,8 milióna bezkontaktných kariet Visa. Podľa Gajdoša existuje ďalší potenciál rastu, keďže sa stále viac bánk zapája do platobného programu bezkontaktných kariet Visa. Podľa neho je podiel bezkontaktných kariet Visa na Slovensku viac ako 92-percentný. Spoločnosť Visa chce byť na Slovensku rovnako úspešná aj v oblasti mobilných platieb, pričom ešte v tomto roku plánuje ohlásiť informácie týkajúce sa partnerskej spolupráce.

Súvisiace články

Aktuálne správy