Produkcia ropy v USA stále rýchlo rastie

, colosseum Foto:SITA

Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA) varuje pred rastúcou ťažbou ropy v Spojených štátoch. Produkcia USA vzrástla v posledných rokoch vďaka boomu ťažby z bridlíc.

Len za minulý rok produkcia ropy v Amerike stúpla o 15 percent, čo je celosvetovo najvyšší medziročný posun za posledných 20 rokov. IEA odhaduje, že vďaka ťažbe z ložísk v bridliciach Spojené štáty do budúceho roka takmer obmedzí produkciu v pobrežných rafinériách.

Produkcia ropy v USA v miliónoch barelov denne (Zdroj: Bloomberg)

Avšak, tvrdou reguláciou exportu ropy USA obmedzujú nový dopyt zo zahraničia po vlastnej produkcii. Ako uvádza IEA, rastúce objemy ľahkej ropy, ktorá nesmie opustiť Severnú Ameriku, predstavuje pre energetický priemysel výzvu, aby na zákaz vývozu naďalej upozorňoval.

Správa IEA ďalej uvádza, že s väčšou produkciou súvisí tiež rýchly rast kapacít v rafinériách, ropovodoch aj na železnici. Decembrový objem spracovanej ropy v amerických rafinériách je najvyššia za posledných osem rokov. Export ropných produktov do Kanady sa zvýšil na približne 155 000 barelov denne.

S rastúcou produkciou sa počíta aj naďalej. Predpoveď na tento rok je zvýšenie o 780 000 barelov denne. Aj keď sa zdá, že trh zatiaľ ďalší nárast ponuky ropy vstrebe bez zmeny exportných pravidiel, ponúka sa otázka, ako dlho tento stav môže vydržať.

Dopyt po rope v rozvinutých krajinách sa zvýšila v roku 2013 prvýkrát od roku 2010. Podľa IEA však budú aj naďalej v najbližších rokoch najväčšími ťahúňmi rastu celosvetového dopytu rozvojové krajiny.

Celosvetová spotreba ropy v miliónoch barelov denne (Zdroj: Bloomberg)
Spotreba ropy v USA v posledných dvoch rokoch stúpa a v vlani v októbri sa vyšplhala na najvyššiu úroveň od polovice roku 2011. To zároveň pomohlo nahradiť spomalenie dopytu v Číne, ktorá je druhým najväčším spotrebiteľom ropy na svete.

Spotreba ropy v USA v miliónoch barelov denne (Zdroj: Bloomberg)

Autor: Petr Habiger, analytik, Colosseum a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy