Španielsko predalo rekordný objem dlhopisov

Španielsko dnes predalo rekordný objem dlhopisov prostredníctvom bánk. Posilňovanie dlhopisov zadlžených európskych krajín totiž stlačilo úročenie dlhu Španielska na najnižšiu úroveň za 7 rokov. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Španielske ministerstvo financií emitovalo nové 10-ročné dlhopisy splatné v apríli 2024 v hodnote 10 miliárd eur, čo je rekordný objem syndikovanej emisie, uviedlo ministerstvo.
„Zdá sa, že Španielsko sa nachádza v procese zotavovania a že fiškálna konsolidácia sa postupne prejavuje aj v reálnej ekonomike,“ uviedla analytička Newedge Group Annalisa Piazza. „Dopyt po emisii bol veľmi solídny,“ dodala.
Investori predložili ponuky v hodnote vyše 39,6 miliardy eur. Priemerný výnos dosiahol 3,845 %. Medzinárodní investori kúpili 60 % emisie, uviedlo ministerstvo financií. Syndikovaný predaj zabezpečili Barclays, BBVA, Citigroup, Goldman Sachs, Santander a Société Générale.
Výnosy aktuálneho referenčného 10-ročného španielskeho dlhopisu splatného v októbri 2023 aj po emisii zostali na úrovni 3,74 %. V pondelok 20. januára klesli na 3,64 %, čo je najmenej od roku 2006. Na porovnanie: v júli 2012 dosiahli 7,75 %, čo je najviac od vzniku eurozóny.
Riziková prirážka na španielske 10-ročné dlhopisy voči nemeckým dlhopisom s rovnakou splatnosťou klesla o 1 bázický bod na 198 bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy