Bank of England neplánuje skoré zvýšenie úrokov

Členovia výboru pre menovú politiku nevidia bezprostrednú nutnosť zvýšiť úroky, hoci by sa nezamestnanosť na úrovni 7 % mala dosiahnuť v najbližšej budúcnosti, konštatuje sa v zázname z januárového zasadania Bank of England.

Britská centrálna banka nevidí bezprostrednú nutnosť zvýšiť úrokové sadzby, hoci nezamestnanosť krajine v najbližšom období klesne k hranici 7 %, pri ktorej bude musieť revidovať svoju menovú politiku. Zverejnený záznam zo zasadania banky, ktoré bolo 8. a 9. januára, ukázal, že predstavitelia Bank of England (BoE) teraz očakávajú pokles nezamestnanosti na 7 % „skôr, ako sa pôvodne očakávalo“. Ekonomika Veľkej Británie sa totiž rýchlo zotavuje. V auguste minulého roka banka uviedla, že úrokové sadzby nezvýši, kým sa nezamestnanosť nezníži na 7 %. Prognózovala pritom, že sa to stane najskôr o tri roky.

Miera nezamestnanosti v Británii však výrazne klesla a za obdobie augusta až októbra bola vo výške 7,4 %. Mnohí ekonómovia sa teraz domnievajú, že nezamestnanosť na úrovni 7 % by mohla byť už v najbližších mesiacoch. Výbor pre menovú politiku BoE sa snaží zdôrazniť, že ak sa to stane, nemá v úmysle hneď zvýšiť úroky. „Členovia výboru nevidia bezprostrednú nutnosť zvýšiť úroky, hoci by sa nezamestnanosť na úrovni 7 % mala dosiahnuť v najbližšej budúcnosti,“ konštatuje sa v zázname zo zasadania BoE.

„Je pravdepodobné, že brzdy hospodárskeho rastu budú ešte nejaký čas pretrvávať a inflačné tlaky zostanú pod kontrolou. Čiže až nastane čas pre zvýšenie úrokov, bude vhodné, aby sa to robilo iba postupne,“ uvádza sa v zázname. Inflácia v Británii v posledných mesiacoch klesla rýchlejšie, ako sa očakávalo, a v decembri sa prvýkrát za viac ako štyri roky dostala na želanú úroveň 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy