Miera nezamestnanosti v Británii klesla za 3-mesačné obdobie na 7,1 %

Nezamestnanosť v Británii zaznamenala za obdobie september až koniec novembra prudký pokles a priblížila sa k úrovni, pri ktorej centrálna banka zvažuje zvyšovanie úrokových sadzieb. Uviedol to dnes britský štatistický úrad (ONS). Informovali o tom agentúra AP a server BBC.
Podľa ONS miera nezamestnanosti klesla za 3-mesačné obdobie na 7,1 %, keď počet ľudí bez práce sa znížil o 167.000 na 2,32 milióna. V porovnaní s 3-mesačným obdobím jún až august je to pokles o 0,5 % a oproti rovnakému obdobiu roka 2012 o 0,6 %. Ekonómovia pritom počítali s poklesom na 7,3 %.
ONS zároveň dodal, že počet ľudí žiadajúcich o podporu v nezamestnanosti klesol v decembri oproti novembru o 24.000 na 1,25 milióna. To znamená najmenej žiadateľov o podporu od januára 2009.
Nezamestnanosť sa tak priblížila ku kľúčovej hranici 7 %. Guvernér Bank of England (BoE) Mark Carney v lete minulého roka uviedol, že banka by mohla začať so zvyšovaním hlavnej úrokovej sadzby, ktorá dosahuje rekordné minimum 0,5 % po tom, ako nezamestnanosť dosiahne práve 7-% hranicu.
Carney v tom čase predpokladal, že sa tak nestane skôr ako v roku 2016, no rýchly nástup oživenia britskej ekonomiky spôsobil, že miera nezamestnanosti klesá omnoho rýchlejšie, než sa čakalo. Šéf BoE ale zároveň upozornil, že ani dosiahnutie spomínanej 7-% úrovne nezamestnanosti nezaručuje, že banka svoje úvahy automaticky zrealizuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy