Po rokoch poklesu majú tento rok v Rakúsku reálne mzdy znovu vzrásť

Guvernér rakúskej centrálnej banky (OeNB) Ewald Nowotny očakáva, že v Rakúsku tento rok po dlhej pauze znovu reálne vzrastú mzdy. Ich zvýšenie by sa malo pozitívne prejaviť aj na oživení spotreby. APA informuje z dnešného vystúpenia guvernéra v klube ekonomických redaktorov vo Viedni.
Bankár predpokladá, že prognózy vývoja ekonomiky v tomto a nasledujúcom roku budú upravovať ešte smerom hore.
V Rakúsku a Nemecku by mal dosiahnuť rast hrubého domáceho produktu okolo 2 %. Európska centrálna banka (ECB) očakáva vzostup eurozóny v tomto roku o 1,1 % a v roku 2015 najmenej 1,5 %.
V porovnaní s inými regiónmi sveta bude vývoj v eurozóne veľmi slabý a vnútri nej diferencovaný. V eurozóne sa tento rok očakáva pokles HDP len v Slovinsku a na Cypre.
Nowotny povedal, že v EÚ nebudeme mať problém ani s infláciou, ani s defláciou.
Vyjadril sa aj k diskutovanému nebezpečenstvu vzniku bubliny v sektore nehnuteľností. Poukázal na to, že jednou z príčin americkej úverovej krízy bola prax, ktorá umožňovala ľuďom so slabými príjmami, aby si kupovali domy na úver. To bolo nebezpečné. Sociálny problém, konkrétne bytový, sa pre slabšie príjmové skupiny nemá riešiť úvermi ale výstavbou sociálnych bytov.

Súvisiace články

Aktuálne správy