Rast ekonomík v KSVE bude pravdepodobne aj tento rok mierny

Tempo rastu ekonomík v regióne strednej a východnej Európy (KSVE) zostane pravdepodobne aj tento rok mierne, napriek zlepšeniu situácie vo väčšine vyspelých štátov sveta. Uviedla dnes vo svojej správe Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR), z ktorej cituje agentúra RTTNews.
EBOR v správe o vyhliadkach regiónu (Regional Economics Prospects) konštatuje, že ekonomiky v KSVE stále trpia odlevom kapitálu, ktorý bude pravdepodobne pokračovať aj tento rok vzhľadom na očakávané postupné znižovanie objemu financií na podporu americkej ekonomiky.
Banka predpovedá KSVE ako celku tento rok expanziu o 2,7 %, čo je o niečo horšia prognóza ako vlani v októbri, keď ešte očakávala, že sa HDP regiónu zvýši o 2,8 %. EBOR zároveň vyzvala vlády v strednej a východnej Európe, aby obnovili zavádzanie štrukturálnych reforiem, vyriešili krízu svojich ekonomík a snažili sa dosiahnuť udržateľný rast hospodárstva.
EBOR zároveň znížila odhad rastu tureckej ekonomiky v tomto roku na 3,3 % z pôvodne očakávaných 3,6 % a odôvodnila to sprísnením menovej politiky a zvýšením finančných výdavkov Turecka.
Podľa hlavného ekonóma banky Erika Berglofa od rozsahu reforiem a zmien v politike jednotlivých štátov bude závisieť aj to, ako ich ekonomiky zareagujú na postupné znižovanie objemu financií na podporu americkej ekonomiky a zvyšovania kapitálových rezerv v bankovom sektore.
EBOR pripomína, že očakáva len mierne a postupné zlepšovanie externých faktorov, pričom ožívanie eurozóny bude podľa nej slabé a nerovnomerné. Spomaľovanie veľkých transformujúcich sa ekonomík však čiastočne zmierni solídny rast americkej a japonskej ekonomiky.
Ruská ekonomika podľa banky tento rok zrýchli a expanduje o 2,5 % po vlaňajšom 1,3-% raste. A Ukrajine banka predpovedá tento rok aspoň mierne oživenie ekonomiky po minuloročnom poklese.

Súvisiace články

Aktuálne správy