Ceny domov v EÚ medzikvartálne stúpli, v SR stagnovali

V treťom štvrťroku 2013 sa ceny obytných domov v rámci celej Európskej únie oproti predošlému kvartálu zvýšili o 0,7 %, na Slovensku sa nezmenili.

Ceny domov v eurozóne v treťom štvrťroku 2013 v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka klesli o 1,3 % a v rámci celej Európskej únie sa medziročne znížili o 0,5 %. Medzikvartálne sa v treťom štvrťroku vlaňajška ceny domov v eurozóne zvýšili o 0,6 % a v rámci celej EÚ stúpli o 0,7 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Na Slovensku v medziročnom porovnaní ceny obytných domov v treťom štvrťroku posilnili o 0,5 % a medzikvartálne sa nezmenili.

V rámci členských krajín Európskej únie, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, sa ceny domov v treťom štvrťroku 2013 medziročne najviac zvýšili v Estónsku (11,1 %), Luxembursku (6,5 %) a Lotyšsku (6,2 %). Najvýraznejšie sa ceny domov medziročne znížili v Chorvátsku (-16,9 %), na Cypre (-8 %) a v Španielsku (-6,4 %). Medzikvartálne najviac stúpli v Estónsku (5,3 %), Írsku (4,1 %) a vo Veľkej Británii (2,5 %). Ich najväčší medzikvartálny pokles evidovali v Slovinsku (-4 %), Dánsku (-3,3 %) a Rumunsku (-2,4 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy