Kto sa skrýva za anonymnou dražbou obrazu za viac než 140 miliónov dolárov

, The Wass Street Journal Foto:SITA;the guardian

Ukázalo sa, kto bol ochotný zaplatiť viac ako 140 miliónov dolárov za dielo Francisa Bacona. Elaine Wynn je majiteľkou kasín v Las Vegas, za obraz neváhala obetovať takmer desatinu svojho ​​majetku.

Za triptych "Three Studies of Lucian Freud" dala presne 142 400 000 dolárov. Na aukcii Christie v novembri minulého roka licitovala cez telefón, aby neprezradila svoju identitu. The Wass Street Journal má informácie z dvoch nezávislých zdrojov, oba potvrdili že rekordnú sumu zaplatila práve Elaine Wynnová, exmanželka zakladateľa ríše kasín.

Meno Wynn sa v súvislosti s potenciálnym kupcom objavilo už krátko po novembrovej aukcii, ale každý si myslel, že ide o Stevea Wynna a nie o jeho bývalú ženu. Manželský pár sa už dávnejšie považoval za vážneho zberateľa umenia, v ich vlastníctve bolo napríklad majstrovské dielo od Pabla Picassa z roku 1932 Sen (Le Rêve), ktorého sa vzdali v minulom roku. Získal ho miliardár Steven A. Cohen za 155 miliónov dolárov, ale aj okrem tohto diela mali v zbierke viac skvostov od Degasa, Van Gogha a Matissa.

Kasínový magnát sa rozviedol v roku 2010, z majetku nahromadenom v priebehu rokov sa samozrejme ušlo aj Elaine. Časopis Forbes v septembri odhadol majetok dnes sedemdesiatročnej ženy na 1,9 miliárd dolárov, takže kúpa obrazu jej nespôsobila žiadne väčšie ťažkosti. Wynnová si neželala kúpu potvrdiť pre The Wass Streeet Journal, ale podľa ľudí z jej blízkeho okolia patril Bacon k obľúbeným maliarom miliardárky.

Ešte ako manželský pár spolu s vnučkou

Na rozdiel od jej predchádzajúceho manžela sa Elaine Wynnová nikdy priamo nezúčastňovala umeleckého života, je iba členom predstavenstva losangelesského Múzea umenia. Žena žijúca v Las Vegas spôsobila svojim prihadzovaním na dražbe veľký rozruch, veď hodnota diela v dražbe bola odhadnutá na 85 miliónov dolárov. Triptych zobrazuje maliarovho priateľa Luciana Freuda. Obaja muži sa spoznali na konci druhej svetovej vojny, obraz bol namaľovaný v roku 1969. Je zaujímavé, že tie isté obrazy sa už pred dvoma rokmi objavili na aukcii, v Sotheby v Londýne ale nikto za ne nechcel dať viac ako 23 miliónov libier.

Doterajší rekord patril vydraženému dielu Edvarda Muncha Výkrik, za jeden obraz zo série zaplatili 120 miliónov dolárov.

V minulom roku zatváral globálny trh s umeleckými dielami rekordnými tržbami vďaka nárastu dopytu po súčasných moderných umeleckých dielach. Dosiahnuté príjmy na úrovni 14,4 miliardy dolárov predstavovali o 18 percent viac než v predchádzajúcom roku. Za predaj 113 najdrahších diel súčasného a moderného umenia tvorili príjmy v celkovej výške 2,6 miliardy dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy