Nadišiel čas prémií a bonusov, niečo sa ale mení

, FT Foto:TASR;SITA

V City of London nastal čas bonusov. Tento každoročný rituál býval udalosťou, ktorá mohla zmeniť celý život bankárov, brokerov a traderov. Po kríze už ale odmeny nedosahujú takú výšku a pozornosť zmieňovaných aktérov sa presúva najmä na boj s regulátormi a politikmi, píše vo svojom komentári Financial Times.

Nový zákon EÚ hovorí o tom, že bonusy môžu dosiahnuť maximálne dvojnásobok platu a to len so súhlasom akcionárov. Zasiahnuť má predovšetkým investičné banky, kde sú vysoké bonusy bežné. Cieľom je teda City, ktorá predstavuje jediné európske centrum investičného bankovníctva. Známky toho, že by sa podobnou cestou vydal New York, neexistujú, čo otvára priestor k arbitráži medzi Európou a USA. So vstupom zákona do platnosti budú bankári preferovať prácu v New Yorku a americké banky budú sťahovať veľkú časť svojich operácií z Londýna smerom na Wall Street. Niet pochýb o tom, že na to Londýn doplatí a efekt bude pozorovateľný v celej britskej ekonomike.

Do centra pozornosti sa kvôli spomínanému zákonu dostala aj RBS. Tá sa nachádza vo výnimočnej situácii preto, že ide o jedinú britskú banku vlastnenú štátom. George Osborne tak na jednej strane čelí požiadavkám na bonusy, na strane druhej hnevu, ktorý vysoké odmeny bankárov vyvoláva vo verejnosti. A tiež musí maximalizovať hodnotu pre daňových poplatníkov. To znamená, že RBS musí mať skupinu odborníkov na dlhopisové trhy a korporátne transakcie. Tí nie sú lacní. Ešte zaujímavejšie ako prípad RBS je ale to, ako odolné sú bonusy voči trhovým silám. V každom inom sektore, ktorý bol zachránený vládou, by akcionári požadovali, aby odmeňovanie zamestnancov kleslo na úrovne bežné v iných odvetviach.

Odmeny vo veľkých bankách skutočne klesli, v porovnaní s inými odvetviami tu ale sú stále viditeľné veľké platové prémie. Príčinou je to, že celý model bankového systému je stále veľmi prívetivý pre tých, ktorí v ​​ňom už sú. A pre niektoré vrecká zvlášť. Pokiaľ nebude táto situácia vyriešená, bude pretrvávať aj problém s obrovskými bonusmi.

Veľké banky síce už dnes čelia určitým obmedzeniam, počnúc vyšším požiadavkám na kapitál, obmedzením over – the – counter obchodov a čiastočnému obmedzeniu proprietary tradingu. Ich sila ale spočíva v tom, že integrujú sales, trading a poradenské služby do jednej inštitúcie, a to im dáva obrovskú informačnú výhodu. Vo výsledku sú potom tieto veľké banky schopné požadovať ceny, pri ktorých klienti nevedia, za čo vlastne platia. Výsledkom je potom aj schopnosť vyplácať superbonus. Ak majú byť veľké finančné inštitúcie transparentné, musí dôjsť k oddeleniu tradingu a poradenstva. Následne by aj u nich začali pôsobiť trhové sily v oblasti odmien. Ak tak neurobíme, budeme sa stále zameriavať iba na bonusy, ktoré sú ale symptómom a nie príčinou problémov, uzatvára Financial Times.

Súvisiace články

Aktuálne správy