Polovici Kórejcov ukradli údaje ku kreditným kartám

, E15 Foto: SITA

Detaily k dvadsiatim miliónom kreditných kariet zmizli z databáz troch najväčších juhokórejských kartových firiem. Údaje si na USB disk skopíroval IT pracovník zo spoločnosti Korea Credit Bureau, ktorá zabezpečuje úverový scoring klientov žiadajúcich o kreditnú kartu.

Spomínaný flash disk následne podnikavec predal jednej marketingovej firme za zatiaľ nešpecifikovanú sumu. Všetkých účastníkov nelegálnej transakcie tamojšia polícia už chytila ​​a teraz čakajú na začatie súdneho konania. Predbežné výsledky vyšetrovaní však naznačujú, že okrem osobného zlyhania IT pracovníka išlo v Južnej Kórei aj o zlyhanie systému, pretože všetky dáta, s ktorými firmy pracovali, neboli akokoľvek šifrované.

Šéfovia postihnutých firiem, KB Kookmin Card, Lotte Card a NH Nonghyup Card, zatiaľ urobili verejné vyhlásenie, v ktorom sa za svoje zlyhanie ospravedlnili a prisľúbili samozrejmou nápravu. Tamojšia  

Komisia pre finančné služby, ktorá pôsobí ako regulátor juhokórejského trhu s bankovými kartami, vydala vyhlásenie, podľa ktorého "všetky škody, ktoré mohol únik dát spôsobiť, budú uhradené na vrub firiem, ktoré sa takto nechali okradnúť."

Súvisiace články

Aktuálne správy