Decembrovú nezamestnanosť mohla pozitívne ovplyvniť mierna zima

Situácia na trhu práce sa po nepriaznivom vývoji za posledný rok začína zlepšovať, čo potvrdzujú aj mesačné štatistiky zamestnanosti. V reakcii na aktuálne údaje o decembrovej nezamestnanosti, ktorá stagnovala na úrovni 13,5 %, to konštatovali analytici menového úseku Národnej banky Slovenska (NBS).
Priaznivým signálom do najbližších mesiacov podľa nich zostáva mierne zvýšený počet voľných pracovných miest v evidencii. „Napriek tomu medzimesačný vývoj počtu uchádzačov je pravdepodobne dočasne priaznivo ovplyvnený aj poveternostnými podmienkami, pretože už mohla zavážiť aj mierna zima v decembri. Napríklad prítok uchádzačov v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi z odvetvia stavebníctva bol sotva polovičný,“ konštatovali.
Nezamestnanosť vlani v decembri nerástla prvýkrát od roku 2007, pripomína analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. „Lepšie decembrové čísla nezamestnanosti mohla ovplyvniť aj mierna zima, ktorá predĺžila sezónu najmä stavebným firmám,“ poznamenal.
V dôsledku sezónnych vplyvov však v januári očakáva nárast nezamestnanosti na úrovne 13,7 % až 13,8 %. „Podobne ako v decembri 2013 by mohla miernejšia zima prílev sezónnych pracovníkov do evidencie úradov pribrzdiť. Sezónne očistená nezamestnanosť by pod vplyvom zlepšujúcej sa kondície slovenskej ekonomiky mala v nasledujúcich mesiacoch mierne klesať,“ dodal Koršňák.

Súvisiace články

Aktuálne správy