Poľská vláda uvažuje o vytvorení holdingu, ktorý by bol vlastníkom LOT

Poľská vláda uvažuje o vytvorení holdingovej spoločnosti Polish Aviation Holding, ktorá by sa stala vlastníkom problematických národných aerolínií LOT, ich dcérskej spoločnosti Eurolot, pozemných služieb a tiež varšavského letiska. Informovali o tom agentúry AP a PAP.
Minister financií Wlodzimierz Karpinski dnes agentúre PAP povedal, že nová holdingová spoločnosť by mohla byť kótovaná na varšavskej burze. Dodal, že poľský kabinet sa inšpiroval príkladom Českej republiky, kde sa takýto postup osvedčil. České aerolínie (ČSA) a pražské letisko tak majú jedného majiteľa – holdingovú spoločnosť, v ktorej je štát jedným z vlastníkov.
Cieľom vytvorenia Polish Aviation Holdingu nie je zbaviť sa finančných problémov aerolínií LOT, v ktorých momentálne prebieha reštrukturalizácia, tvrdí minister. Doterajšie skúsenosti podľa neho ukázali, že korporácie fungujú efektívnejšie ako štátne podniky.
Letecká spoločnosť LOT uzavrela minulý rok so stratou 20 miliónov zlotých (4,81 milióna eur). Európska komisia (EK) v súčasnosti preveruje, či finančná pomoc vo výške 100 miliónov eur, ktorú poľská vláda poskytla aerolíniám v roku 2012, je v súlade s pravidlami o hospodárskej súťaži.
Väčšinovým vlastníkom LOT je ministerstvo financií, ktoré má v aerolíniách 67,97-% podiel. Ďalších 25,1 % vlastní finančné združenie TFS Silesia a 6,93-% podiel majú v aerolíniách ich zamestnanci.

Súvisiace články

Aktuálne správy