Satelitný účet je nutnosťou, ukáže reálny podiel turizmu na ekonomike štátu

Vytvorenie satelitného účtu cestovného ruchu je na Slovensku nutnosťou, pretože podľa prezidenta Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR Mareka Harbuľáka dokáže určiť skutočný podiel turizmu na celkových výkonoch v ekonomike. Aktuálne práce na jeho vytvorení tak zväz víta.
„Aj sme tlačili na to, aby sa takýto účet zriadil a aby sa práce na ňom začali,“ uviedol pre TASR Harbuľák.
Podľa ministerstva dopravy sa na vytváraní účtu podieľa rezort spolu so Štatistickým úradom (ŠÚ) SR. Účet je už zriadený a momentálne sa uskutočňujú práce na jeho dobudovaní.
Satelitný účet cestovného ruchu by mal ako štatistický nástroj poskytnúť štátu v prvom rade údaje o podiele cestovného ruchu na hrubom domácom produkte (HDP) a zhodnotiť celkový prínos tohto odvetvia pre ekonomiku krajiny. „Jeho zostavením však získavame aj rad ďalších podrobných informácií, ktoré udávajú vývoj tohto odvetvia a umožňujú podrobnú analýzu dopytu a ponuky v cestovnom ruchu,“ doplnil hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.
Poskytne napríklad informácie o tom, o aké aktivity majú turisti najväčší záujem, koľko prostriedkov minú na rôzne služby či tovary. Satelitný účet pozostáva najmä z 10 základných tabuliek, ktoré zostavuje ŠÚ SR v spolupráci s ministerstvom dopravy. „Ide o makroekonomické dáta Štatistického úradu, ktoré sú dopĺňané výberovým zisťovaním v teréne,“ opísal Kóňa.
V súčasnosti sú podľa jeho slov spracované údaje za roky 2005 až 2010 a z ďalších nasledujúcich rokov sú základné dáta o cestovnom ruchu a pracuje sa na ich podrobnejšej analýze. „Údaje z dostupných makroekonomických štatistík sa totiž snažíme očistiť a spresniť, aby čo najlepšie odrážali reálne prínosy cestovného ruchu,“ dodal Kóňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy