Cameron bez podpory: Slobodu pohybu v rámci EÚ limitovať nechcú

, FT Foto:SITA

Žiadny iný členský štát EÚ nepodporí plány britského premiéra Davida Camerona na obmedzenie voľného pohybu pracovných síl v rámci EÚ. Stanoviská popredných politikov citovalo pondelňajšie vydanie Financial Times.

Pre londýnsky ekonomický denník sa nemecký minister zahraničia Frank – Walter Steinmeier vyjadril, že, postoj konzervatívneho britského premiéra podkopáva záujmy Nemecka. Podľa Steinmeiera má z voľného pohybu osôb v EÚ Nemecko "obrovský prínos "a ten, kto tento princíp spochybňuje "škodí Rurópe a škodí aj Nemecku. Dodal, že voľný pohyb osôb je nepopierateľnou súčasťou európskej integrácie, nemôže sa meniť, alebo opäť prerokúvať.

Frank-Walter Steinmeier

Paschal Donohoe írsky minister pre európske záležitosti urobil podobné vyhlásenie. Uviedol, že právo na voľný pohyb osôb v rámci EÚ, je "absolútnym základom" a neoddeliteľnou súčasťou celkovej dohody, ktorá drží  Európu v jednote. Podľa Donohoa je už dnes možné mnoho problémov vyriešiť  v rámci právomoci členských štátov, na základe Lisabonskej zmluvy.

Financial Times anonymne citoval istého západoeurópskeho diplomata EÚ, podľa ktorého je v Bruseli takmer jednotný názor, že oslabenie európskych slobôd "neprichádza do úvahy." Diplomat povedal, že hlavné európske výdobytky nemožno obetovať na oltári populizmu, a tam kde badať zneužitie, kje potrebné nasadiť všetky dostupné prostriedky.

David Cameron

Boli to práve Financial Times, v ktorých sa Cameron po prvý krát do detailov zmienil o oficiálnom stanovisku britskej vlády pre sprísnených podmienok pre voľný pohyb pracovných síl v rámci Európskej únie. V článku z konca novembra britský premiér napísal, že voľný pohyb pracovných síl v rámci EÚ musí dostať nový základ, keďže značný príliv pracovníkov z členských štátom EÚ zo strednej a východnej Európy do Veľkej Británii ukázal, že súčasná regulácia je zlá.

Na základe týchto skúseností je tu čas na novú dohodu. Tá by síce uzná doterajšiu slobodu pohybu osôb v rámci EU, ale nie bez akejkoľvek pripomienky. Tempo vzájomného sprístupnenia pracovných trhov by sa spomalilo do momentu, kým by nebolo jednoznačné, že sa zabránilo rozsiahlej migrácii. To by sa dalo dosiahnuť niekoľkými spôsobmi. Dalo by sa žiadať napríklad to, že nové členské štáty EÚ musia najskôr dosiahnuť istú výšku štátneho príjmu na jedného obyvateľa, alebo istú úroveň ekonomického výkonu, než sa im im plne otvoria pracovné trhy v ostatných členských krajinách EÚ. Okrem toho by sa dal zaviesť aj limit, ktorý by určoval hornú hranicu prisťahovalectva pre jeden rok, citovalo vo vlaňajšom vydaní plány britského premiéra Financial Times.

Martin Schulz

Vo Veľkej Británii silnejú diskusie predovšetkým kvôli rumunským a bulharským prisťahovalcom, ktorým, a nielen im, už obmedzili štedré sociálne programy. Svoje v tejto diskusii určite zohrávajú aj blížiace sa voľby do Európskeho parlamentu, ale aj budúcoročné parlamentné voľby vo Veľkej Británii. Londýn sa kvôli úsporným opatreniam a plánovaným ďalším obmedzeniam dostal v posledných týždňoch do konfliktu aj s Poľskom. Aj Martin Schulz, nemecký sociálny demokrat a predseda Európskeho parlamentu nedávno vyhlásil, že zavedenie voľného pohybu osôb v rámci EÚ považuje za najväčší úspech EÚ. Nemôže sa stať predmetom pre nové vyjednávanie, podobne ako ani princíp voľného pohybu tovaru, služieb a kapitálu.

Súvisiace články

Aktuálne správy