Čínska ekonomika v roku 2013 vzrástla o 7,7 % (2)

Tempo rastu čínskej ekonomiky sa v poslednom kvartáli vlaňajška mierne spomalilo. To zvýšilo tlak na komunistických lídrov, aby zabránili politicky nebezpečnej strate pracovných miest. Informovali o tom agentúry AP a DPA.
Čínsky hrubý domáci produkt (HDP) sa v trojmesačnom období od októbra do konca decembra 2013 medziročne zvýšil o 7,7 % po 7,8-% náraste v predchádzajúcom kvartáli. Za celý rok 2013 čínska ekonomika vzrástla o 7,7 %, teda rovnako ako v roku 2012, čo bolo jej najpomalšie tempo rastu od roku 1999.
Tempo rastu Číny je výrazne vyššie ako rast rozvinutých ekonomík, ako sú USA, Japonsko alebo európske ekonomiky. Neočakávane prudké spomalenie rastu z dvojciferných hodnôt v uplynulom desaťročí však skomplikovalo snahu čínskych lídrov o prechod k udržateľnejšiemu rastu založenom na domácej spotrebe a obmedzení závislosti od obchodu a investícií.
Pokles globálneho dopytu po čínskom exporte donútili Peking, aby vlani dočasne obrátil smerovanie a v polovici roka 2013 schválil stimuly na podporu ekonomiky. Išlo o zvýšenie výdavkov na stavbu železníc a ďalšie infraštruktúrne projekty. Čínski lídri však odvtedy opakujú, že nemajú priestor na ďalšie stimuly, aby podporili rast. Zlepšenie situácie v ekonomike si sľubujú od dlhodobých reforiem.
Tempo rastu čínskych maloobchodných tržieb sa v decembri 2013 mierne spomalilo na 13,6 % z 13,7 % v novembri. Za celý rok 2013 maloobchodné tržby vyskočili o 13,1 %.
Priemyselná produkcia sa v decembri medziročne zvýšila o 9,7 %, pričom experti očakávali spomalenie len na 9,8 % z 10 % v novembri.
Vlaňajšie tempo rastu ekonomiky je o niečo vyššie, ako očakávala vláda, ktorá počítala s rastom na úrovni 7,5 %. Čínske vládne prognózy sú však tradične opatrné a väčšinou bývajú bez problémov prekonané.
Vláda sa snaží realizovať štrukturálne reformy a je ochotná tolerovať aj spomalenie tempa rastu, aj keď za jeho spodnú hranicu sa považuje 7 %. Súčasťou reformných plánov zverejnených v novembri 2013 je aj podpora trhových síl a zvýšenie úlohy súkromného sektora.
Starosti čínskym lídrom spôsobuje prudko rastúce zadlženie lokálnych vlád a prudko rastúce aktivity tieňového bankovníctva. Vláde sa už podarilo pribrzdiť úverovanie, nechce však prudko stúpiť na brzdu, aby neudusila rast.

Súvisiace články

Aktuálne správy