India vymetá štátnej sýpky: Cukor je najlacnejší od marca 2010

, E15 Foto: SITA

Skoro štyri roky nebolo možné osladiť si život za tak málo ako teraz. Ceny cukru sa na svetových trhoch v polovici januára prepadli na najnižšiu úroveň od marca 2010.

Dôvodom sú bohaté úrody nad očakávania, ale aj vymetanie štátnych sýpok. Najnovšie do vývoja trhu s cukrom prehovorila India. Miestna vláda mieni podporovať vývoz suroviny, a znížiť tak svoje zásoby.

Indické sklady cukru totiž hlásia najvyššie stavy od roku 2008 a vláda chce prebytky poslať do sveta. Na spadnutie je tak ďalší prepad cien a armáda špekulantov už zaberá pozície. Podľa informácií portálu E15 na pokračujúce zlacnenie cukru vsádza najviac investorov za bezmála pol roka.

Cena cukru na newyorskej komoditnej burze ICE, kde sa tvoria svetové ceny suroviny, prepadla na 15,20 centa za libru, čo je najmenej od marca 2010, kedy cena spadla na 15,10 centu. "Stalo sa tak vďaka lepšej úrode cukrovej trstiny v Brazílii, ktorá je najväčším svetovým vývozcom tejto komodity. Prispela aj vyššia produkcia cukru v Thajsku," uvádza Vít Jedlička zo spoločnosti Colosseum. Rozpustené zásoby India trh ďalej oslabí. "Indické plány na zvýšenie vývozu opäť stlačí ceny cukru," uvádza analytik Sterling Smith zo Citigroup.

Počas troch rokov cukor zlacnel o bezmála 70 percent. Chronický prebytok komodity je výsledkom veľkých nádejí, ktoré poľnohospodári vkladali do pestovania cukrovej trstiny v rokoch 2009 a 2010, kedy svetové ceny cukru prudko rástli. Len počas roka 2010 cukor viac ako dvojnásobne zdražel, a pre rad veľkých pestovateľov tak bola stávka na pestovanie trstiny jasnou voľbou. "Trh s cukrom sa stabilizuje v okamihu, až nízke svetové ceny odradia časť farmárov od pestovania trstiny," uvádza obchodník James Cordier z floridskej Liberty Trading Group.

"Neexistujú žiadne náznaky toho, že ceny cukru dosiahli dno," varuje maklér Walt Breitinger zo spoločnosti Breitinger & Sons. Situáciu na svetovom trhu dramatizuje fakt, že domáce meny hlavných vývozcov oslabujú voči doláru. Vzhľadom k tomu, že sa globálne platby za cukor účtujú práve v americkej mene, pestovatelia dostanú na medzinárodnom trhu viac, než by zarobili doma.

Cukru tento rok môže byť vo svete historický nadbytok. Americké ministerstvo poľnohospodárstva očakáva, že sa globálne zásoby tento rok dostanú na rekordnú hodnotu 43,379 milióna ton. "Prebytok cukru na svetových trhoch by tak mohol byť ešte o 8,3 percenta vyšší, než sa čakalo v poslednom septembrovom odhade," dodáva Jedlička.

Súvisiace články

Aktuálne správy