MMF zlepšil prognózu vývoja HDP Slovinska, tento rok počíta s poklesom o 1,1 %

Medzinárodný menový fond (MMF) zlepšil prognózu vývoja slovinskej ekonomiky v tomto roku a lepší výsledok očakáva aj za skončený rok 2013. V obidvoch prípadoch počíta s poklesom ekonomiky, avšak miernejším tempom než predpokladal pred tromi mesiacmi. Informovala o tom agentúra STA.
Ako MMF uviedol, pre rok 2014 predpokladá pokles slovinskej ekonomiky o 1,1 %. V októbri minulého roka ešte fond počítal s poklesom slovinského hospodárstva o 1,4 %. MMF okrem toho zlepšil odhad aj za rok 2013, pričom predpokladá, že hrubý domáci produkt (HDP) klesol o 1,7 %. V predchádzajúcej prognóze z októbra počítal s prepadom až o 2,6 %.
Októbrová prognóza zo strany MMF bola jednou z najpesimistickejších spomedzi medzinárodných inštitúcií, avšak šéf misie MMF pre Slovinsko Antonio Spilimbergo najnovšie uviedol, že situácia v krajine sa stabilizuje. Ako dodal, MMF je presvedčený, že decembrové opatrenia na ozdravenie bankového sektora znížili neistotu v súvislosti s ďalším vývojom, no problémom je stále slabý domáci dopyt, ktorý obmedzuje ekonomickú aktivitu. Ďalším problémom je aj vysoký dlh firiem. Spilimbergo očakáva, že signály oživenia by sa mohli objaviť v 2. polroku tohto roka.
Čo sa týka miery nezamestnanosti, tá by sa mala udržať pod priemerom eurozóny, aj keď v tomto roku očakáva MMF mierne vyššiu úroveň oproti októbrovej prognóze. Zatiaľ čo v októbri odhadoval nezamestnanosť v Slovinsku v roku 2014 na úrovni 10,3 %, najnovšie počíta s úrovňou 10,5 %. V budúcom roku by mala ešte vzrásť, a to na 10,8 %. Aj to je čiastočné zhoršenie prognózy, keďže pred tromi mesiacmi očakával MMF nezamestnanosť v Slovinsku v roku 2015 na úrovni 10,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy