Irak pohrozil Turecku bojkotom jeho firiem za dovoz ropy z Kurdistanu

Irak prijme právne a iné kroky voči Turecku, Kurdistanu, ako aj voči zahraničným firmám v súvislosti s vývozom ropy z Kurdistanu bez súhlasu Bagdadu, varoval dnes iracký minister ropného priemyslu. Kontrakty s Kurdmi o vývoze ropy z tejto autonómnej irackej oblasti bez súhlasu irackej vlády považuje Bagdad za pašovanie komodity. Informovala o tom agentúra Reuters.
Minister Abdul Karim Luaibí novinárom povedal, že vláda pripravuje proti Ankare právne kroky a zároveň je pripravená vytvoriť čiernu listinu spoločností, ktoré sa budú podieľať na vývoze ropy z Kurdistanu do Turecka bez predchádzajúceho súhlasu Bagdadu. Regionálna vláda Kurdistanu minulý týždeň uviedla, že ku koncu januára by mala začať s exportom ropy do Turecka. V tejto súvislosti vyzvala ropné firmy, aby požiadali Kurdskú organizáciu pre obchod s ropou o registráciu.
Luaibí upozornil, že určite nie je v záujme Turecka ohroziť bilaterálny obchod s Irakom v objeme 12 miliárd USD (8,83 miliardy eur) ročne. Zároveň dodal, že ak sa export ropy z Kurdistanu začne realizovať, Bagdad zváži zrušenie kontraktov s tureckými podnikmi a bojkot akýchkoľvek tureckých firiem. Podľa ministra je prípadný vývoz ropy z Kurdistanu do Turecka porušením dvojstrannej dohody medzi Ankarou a Bagdadom o exporte ropy cez turecké územie.
Okrem toho uviedol, že iracké ministerstvo financií dostalo za úlohu vypočítať, o koľko by sa mali skresať príjmy Kurdistanu zo štátneho rozpočtu, ak región nesplní tohtoročnú exportnú kvótu 400.000 barelov ropy denne (1 barel = 159 litrov) prostredníctvom irackej štátnej organizácie na vývoz ropy. V súčasnosti dostáva Kurdistan zo štátneho rozpočtu 17 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy