Maloobchodné tržby v Británii v decembri vzrástli viac, ako sa čakalo

Maloobchodné tržby v Británii po novembrovom oživení aj v decembri 2013 vzrástli, a to viac, ako ekonómovia odhadovali. Spotrebitelia na britských ostrovoch tak utratili na nákupy v decembri viac peňazí, ako sa čakalo. Informovali o tom agentúra RTTNews a internetový portál BBC s odvolaním sa na údaje štatistického úradu ONS.
Z najnovších štatistík ONS vyplýva, že maloobchodný predaj v Británii, vrátane pohonných látok, sa v decembri 2013 zvýšil o 2,6 % v porovnaní s novembrom, keď po revízii medzimesačne vzrástol o 0,1 % namiesto o 0,3 %, ako uvádzal rýchly odhad. Analytici pritom očakávali oveľa miernejší rast decembrových tržieb, medzimesačne o 0,3 %.
V medziročnom porovnaní sa tržby britských maloobchodníkov, vrátane pohonných látok, zvýšili až o 5,3 %, zatiaľ čo analytici očakávali, že stúpnu o 2,5 % po novembrovom raste o 1,8 %. Decembrový medziročný nárast tržieb bol najstrmší za vyše deväť rokov.
Bez započítania tržieb z predaja palív maloobchodný predaj v Británii vlani v decembri medzimesačne vzrástol o 2,8 % a medziročne o 6,1 %. To je oveľa viac, ako očakávali ekonómovia, ktorí predpovedali, že decembrové tržby bez palív sa zvýšia medzimesačne o 0,3 % a medziročne o 3,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy