Orbán pripravuje už tretie zníženie režijných nákladov domácností

Pripravované tretie zníženie režijných nákladov domácností v Maďarsku sa dotkne opäť cien elektriny, plynu a dodávky tepla.

Pripravované tretie zníženie režijných nákladov domácností v Maďarsku sa dotkne opäť cien elektriny, plynu a dodávky tepla. Vyhlásil to dnes v rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Ako poznamenal, o miere zníženia rozhodne na budúci týždeň parlamentná frakcia vládnych strán Fidesz a Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP).

Premiér potvrdil informáciu, že jeho vláda chce pokračovať v odkúpení ďalších energetických podnikov z rúk zahraničných majiteľov. "V prípadoch, keď u dodávateľov energií vládne monopol, nemôžem akceptovať dlhodobé zachovanie súkromného monopolu. Budem sa snažiť o to, aby sa dané podniky dostali do rúk štátu," zdôraznil Orbán, podľa ktorého by účasť štátu bolo potrebné posilniť napríklad v oblasti sietí, prostredníctvom ktorých sa energia dostáva k obyvateľstvu.

Maďarská vláda 6. decembra 2012 nariadila s platnosťou od 1. januára 2013 zníženie cien plynu, elektriny a dodávok tepla pre obyvateľstvo o 10 %. Balík znižovania režijných nákladov obyvateľstva kabinet odvtedy postupne rozširoval.

Súvisiace články

Aktuálne správy