Fed je pripravený na riziká programu stimulov, tvrdí Bernanke

Medzi takéto riziká patrí napríklad vyššia miera inflácie, ale aj bubliny v ekonomike

Americký Federálny rezervný systém (Fed) je dobre pripravený na to, aby si poradil s rizikami, ktoré plynú z jeho stimulačného programu pre americkú ekonomiku. Vo štvrtok to uviedol odchádzajúci šéf Fedu Ben Bernanke. Medzi takéto riziká patrí napríklad vyššia miera inflácie, ale aj bubliny v ekonomike. Bernanke znovu odmietol, že by päť rokov uvoľnenej monetárnej politiky Fedu spôsobilo výrazný nárast inflačných tlakov.

 

Podľa jeho slov americká centrálna banka neverí, že ceny akcií a nehnuteľností sú príliš nafúknuté, a to aj napriek výraznému minuloročnému nárastu na obidvoch trhoch. "Vyvinuli sme všetky nástroje, ktoré potrebujeme na riadenie úrokových sadzieb, sprísnenie monetárnej politiky, a to aj vtedy, keď súvaha ostane tak, ako je, alebo porastie," povedal Bernanke. "To znamená, že môžeme viesť monetárnu politiku normálnym spôsobom a vyhnúť sa riziku nadmernej inflácie alebo iným problémom," doplnil.

Bernanke však nepovažuje infláciu za dôvod na znepokojenie. Spotrebiteľské ceny podľa neho rastú len pomaly, keď inflácia v USA vlani dosiahla len 1,5 percenta. Nenaplnili sa tak obavy tých, ktorí v posledných piatich rokoch stále varovali pred hyperinfláciou, upozornil šéf Fedu.

Súvisiace články

Aktuálne správy