Agentúra S&P ukončila prehodnocovanie ratingu Portugalska a potvrdila ho na BB

Portugalsku v najbližšom čase nehrozí zníženie ratingu agentúrou Standard & Poor's (S&P). Informovali o tom agentúra DPA a portál amerického denníka Wall Street Journal.

Portugalsku v najbližšom čase nehrozí zníženie ratingu agentúrou Standard & Poor’s (S&P). Informovali o tom agentúra DPA a portál amerického denníka Wall Street Journal.
S&P dnes uviedla, že vyňala rating Portugalska z režimu sledovania (CreditWatch), to znamená, že ukončila prehodnocovanie úverovej známky krajiny. Portugalsko pokračuje v konsolidácii verejných financií, ktorá by mala viesť k tomu, že sa bude opäť samostatne financovať na trhu. Experti S&P tiež predpokladajú, že krajine sa v roku 2013 podarilo splniť cieľ a stlačila nové zadlženie na 5,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). Tento rok by mal deficit klesnúť na 4 % HDP.
Ratingová agentúra verí, že portugalská vláda bude realizovať schválený úsporný program, ktorý je súčasťou záchranného balíka od krajín eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF).
S&P tiež potvrdila rating dlhodobých záväzkov Portugalska na úrovni BB. Ponechala však ratingu negatívny výhľad. Dôvodom sú vysoké riziká spojené s oddlžovaním súkromného a verejného sektora a tiež finančné neistoty spojené a ukončením medzinárodnej finančnej pomoci v tomto roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy