Ďalší liek na krízu: Jednorazové dane a inflácia

, mises.org Foto: Eurostat

Európska dlhová kríza by sa podľa ekonóma David Howdena dala vyriešiť tak, že štáty zavedú daň z majetku a dlh sa zníži infláciou.

Hospodársku krízu sa v ostatných piatich rokoch v Európe snažíme vyriešiť predovšetkým prostredníctvom troch hlavných nástrojov. Obmedzeniami, čo väčšinou znamená zvýšenie daní, gigantickými záchrannými balíkmi a odpismi dlhov cez štátne dlhopisy a bankové vklady. Tieto nástroje však už nie sú použiteľné, na skresanie pozostatkov gigantického verejného dlhu budú nevyhnutné ďalšie nové nástroje.

Graf európskeho štatistického úradu ukazuje, že šesť krajín Európy pred sebou tlačí dlh o 90 percent vyšší ako je ich HDP. A to už väčšina týchto krajín je zapojená do nejakého záchranného finančného balíka. Popri tom už aj dvihli dane, čo má za následok, že daňová záťaž dosiahla úroveň, ktorá už nemôže byť ďalej „šponovaná“.

Štátny dlh jenotlivých krajín v % HDP (zdroj: Eurostat 2012)

David Howden, ekonóm z Ludwig von Mises Inštitútu dospel k záveru, že európska dlhová kríza potrebuje nové, doteraz nepoužité nástroje. Pre ďalšie záchranné balíčky už priestor nie je. Dane sa do nekonečna zvyšovať nedajú a séria krachov môže vyvolať nebezpečnú reťazovú reakciu. Riešenie je podľa ekonóma dvojaké. Musia sa zdaniť úspory a bohatstvo, túto možnosť pred časom zvažoval aj Medzinárodný menový fond, no neskôr to vehementne dementoval. Druhým nástrojom je udržiavanie vysokej inflácie a nízkych úrokových sadzieb, čo by podporovalo odbúravanie dlhov.

Prvý návrh je jasný. Prekvapením v podobe jednorazovej dane sa dá získať až 10-15 percent HDP, čo by znamenalo pre zadlžené štáty konečne sa poriadne nadýchnuť. Druhý návrh je už o niečo zložitejší. Ide o to, že v prípade, ak štát platí niekoľko rokov nízke úrokové sadzby na svoje dlhy, zatiaľ čo infláciu zrýchľuje, neznamená to nič iné, než postupnú stratu reálnej hodnoty dlhov. Štát síce vráti peniaze, ktoré si požičal, ale tie už budú mať v skutočnosti menšiu hodnotu ako v čase, keď si ich požičiaval.

Už sme mali možnosť počuť o rôznych riešeniach európskej dlhovej krízy, niektoré sú viac, iné menej divoké. Určite budeme so zvedavosťou sledovať, ako sa k spomínaným návrhom starý kontinent postaví.

Súvisiace články

Aktuálne správy