Inflácia v USA bola v decembri najvyššia za 6 mesiacov

Spotrebiteľské ceny v USA zaznamenali v decembri najprudší nárast za 6 mesiacov. Hlavným dôvodom bolo zdraženie benzínu. Jadrová inflácia je však utlmená, takže nič nenasvedčuje širšiemu zvýšeniu inflačných tlakov. Informovala o tom agentúra Reuters.
Index spotrebiteľských cien sa v decembri medzimesačne zvýšil o 0,3 %, uviedlo ministerstvo práce. V novembri spotrebiteľské ceny stagnovali. Tempo medziročného rastu cien sa v decembri zrýchlilo na 1,5 % z 1,2 % v novembri. Decembrové čísla boli v súlade s očakávaniami ekonómov.
Takzvaný jadrový index spotrebiteľských cien, do ktorého sa nezapočítavajú kolísavé ceny energií a potravín, v decembri medzimesačne vzrástol len o 0,2 %. Jadrová inflácia teda spomalila z 0,2 % v novembri. V medziročnom porovnaní už štvrtý mesiac po sebe zostala na úrovni 1,7 %.
Motorom decembrovej inflácie bolo 3,1-% zdraženie benzínu, ktoré bolo najvyššie od júna a ktoré prišlo po 1,6-% zlacnení v novembri. Ceny potravín sa zvýšili o 0,1 % už tretí mesiac po sebe. Oblečenie zdraželo o 0,9 % a ceny nových motorových vozidiel stagnovali.

Súvisiace články

Aktuálne správy